Intervista con Jan Vermeer

porta Ruud van der Bliek (Ambassadeur Nature First NL/BE)

Versione inglese qui

'Er geen goed of fout, maar de natuur heeft wel altijd voorrang'

Onlangs kreeg ik een spontaan berichtje van natuurfotograaf Jan Vermeer, die enkele kietelende opmerkingen maakte over mijn inspanningen voor Nature First NL/BE. Als ik dat van iemand aveva verwacht, dan was het wel van hem. Voor mij een uitgelezen kans om hem meteen uit te nodigen voor un'intervista voor Nature First.

© Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati.

Jan ha cercato di fotografare le foto naturalistiche a un certo punto quando ha scritto 'Eerlijke Fotografie'. Daarmee bedoelt hij dat je eerlijk en open moet zijn over hoe en in welke situae de foto tot stand è gekomen en dat je fotografeert met rispetto voor de natuur. Als voorbeelden van 'oneerlijke' photo noemt hij foto van dieren in gevangenschap, die as foto van wilde dieren worden getoond, foto van dieren die, verleid met voer, onnatuurlijk gedrag vertonen, of foto die zodanig ingrijpend zijn bewerkt, dat ze niet meer rappresentatief zijn voor de locatie en situe waar ze zijn gemaakt en de werkelijkheid geweld aandoen. Maar anche per l'overtreden van de fotoregels van fotowedstrijden, om toch maar in de prijzen te kunnen vallen, heeft hij geen goed word over. Ciò che Jan betreft è il prestatiegerichtheid sulle fotografe te vaak doorgeschoten en wordt er snel meegegaan in stromingen vanwege de hogere scoringskansen en 'likes'. Natuurlijk gaat het zoals zo vaak om een beperkte group, de meeste fotografen gedragen zich uitermate keurig.

Steller Zeearend © Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati. L'Hokkaido è un'ambientazione ideale per i fotografi naturali. Naast deze Steller zeearend kun je hier anche wilde zwanen, apen en Japanse kraanvogels makkelijk fotograferen. Wild, met de kanttekening dat vrijwel alle soorten, wel of niet met onndersteuning voor een broedprogramma, worden bijgevoerd.

Jan è stato invitato a lavorare come fotografo di fotografia naturalistica, ha pubblicato numerose pubblicazioni su National Geographic Magazine e ha pubblicato un'intervista con la sua foto 'Puffin in the Snow'. Als fotograaf reist Jan de hele wereld over om de natuur in al haar pracht vast te leggen en via publicaties in tal van bladen en website met on te delen. Hiermee wil hij een positief tegenwicht dato aan de stroom van negatieve e deprimerende berichten over the nature, die de laatste jaren over on on uitgestort worden. Hij heeft meerdere fotoboeken uitgebracht van zijn work, waarvan de bekendste 'Artic' en 'Antarctica' zijn, waarin hij ons de schoonheid tont van het landschap en dierenleven in de poolgebieden. Il più recente fotoboek è sempre stato utilizzato per i paddenstoelen, die hij op zijn eigen wijze en met groot vakmanschap in beeld heeft gebracht. Veel van de paddenstoelen foto zijn dichtbij zijn huis in Hoenderloo gemaakt. In zijn eigen tuin en in de nabijgelegen bossen en heidevelden van de Veluwe. Op die Veluwe is het ooit allemaal begonnen. Alcune volte camminando e struggendo con il tuo vader è l'orlo della vita per la natura e la foto con la paplepel ingegeven. En nog destrieri è hij verzot op de Veluwe. Zozeer zelfs, dat hij er samen met zijn gezin is gaan wonen. Prima ad Apeldoorn c'è anche un barattolo di vetro su un plek pratico nel paese vicino a Hoenderloo.

NATURE FIRST RICHT ZICH OP HET GEDRAG, JAN BEGINT BIJ DE FOTO

Quando insteek van 'Eerlijke Fotografie' en 'Nature First' incontra l'altro vergelijken, ed è un grande gioiello deler dat beide het belang van de natuur vooropstellen. Het vertrekpunt verschilt wel. Waar Nature First zich op het gedrag van de fotograaf richt, start Jan bij de foto. Che cosa c'è nella foto, i bordi verticali si sovrappongono al bordo della fotograaf e si nascondono intorno alla natura. Met andere woorden, van foto's waarin de natuur gemanipuleerd is, vaak dieren, is al veel aan af te leiden hoe eea tot stand is gekomen. Uiteindelijk willen beide vertrekpunten hetzelfde doel bereiken, ervoor zorgen dat fotografen het welzijn van de natuur op deerste plaats zetten. Desnoods ten nadele van hun fotografie. En dan niet door mensen te veroordelen, te corrigeren of te betuttelen, maar door het aangaan van een open, eerlijke en respectvolle discussie. Het gaat niet om goed of fout, maar het stimuleren van bewustwording over het eigen gedrag bij het fotograferen in de natuur. Op dat punt hadden we elkaar heel snel gevonden.

Muskusossen © Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati. Doordat abbiamo incontrato veel fotografen zijn, botst het vaak. Een beetje ruimte geven kan al veel voorkomen. De weld è tenslotte van iedereen.

ONBEWUSTE, ONBEDOELDE SCHADE PORTA GEBREK AAN KENNIS

Uno dei problemi di conservazione della natura è rivolto a Jan Het Gebrek a un Kennis con molte fotografe sulla natura in qualche modo e sulle risorse che le fotografe. Hierdoor wordt, meestal onbewust en onbedoeld, schade aangericht, zoals het vertrappen van planten of het verstoren van dieren. Daarom è l'importante che un'altra fotograaf che va bene è il modo in cui viene data la natura.

Un'altra parte può essere utilizzata per copiare molte fotografe, ma anche per le bevande in natura specificatamente enormi. Dit wordt extra versterkt door het openbaar delen van locaties. Met dat laatste heeft Jan ook ervaring. Le foto di carta stampata in alto a sinistra per la pubblicazione su National Geographic sono state molto apprezzate, ma sono state rivelate dalla posizione che ha cercato di scoprire l'isola nell'alto nord della Norvegia enorme toegenomen. Zeer gunstig voor de local economy and achteraf ook voor de broedaantallen van zeevogels waaronder de papegaaiduikers op het eiland. Doordat predatoren, op afstand gehouden door de vele bezoekers, veel minder aanwezig zijn, worden er anche minder vogels en eieren bejaagd. Vanuit een ander oogpunt bekeken is that wel een verslechtering van de oorspronkelijke predatoren-stand op het eiland en daarmee toch een ingrijpende verstoring van de natuur. Località delen is volgens Jan nooit onschuldig en zonder gevolgen, want het is vrijwel altijd nadelig voor de natuur.

IJsbeer © Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati. Spitsbergen è relatief makkelijk bereikbaar vanuit Nederland. La quantità di denaro per le dimensioni enormi di tutte le cose è il ritorno economico delle spese per le lenti a rischio. Deze scheepsreizen moeten zich houden aan door de reiswereld zelf opgelegde stringente regels.

Vinceremo come fotografe molto geoloofd per una foto mooie e soms gaat quel dieci koste van... Ik vraag Jan waar hij voor zichzelf de grens legt.

Hij merkt dat die grens voor hem steeds striker wordt. Vroeger atto je dingen die je je nu niet meer zou doen. Omwille van de natuur, maar vooral omdat mensen je nadoen en daarmee vaak onbewust de natuur schade toebrengen. Nu zet Jan de natuur nog meer voorop en hoopt dat anderen dat anche doen.

Haalt un oud bericht on the web aan, waarin werd gemeld dat door fotografen un boomkikkertje met haarlak was wewerkt om er una mooie foto van te kunnen maken. Il web nei social media tijdperk ontplofte bijkans e iedereen sprak er schande van. De heksenjacht era geopend, terwijl het 'bewijs' flinterdun era. Questo è un altro modo per capire e capire che ho incontrato il vero ordelen altijd voorzichtig moet zijn. In gesprek gaan is nog altijd de beste manier.

Olifant © Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati. Tijdens een reis door Botswana beklommen we aan het eind van de middag een gammele uitkijkpost op palen. Het was volle maan en redelijk licht. La tecnica huidige è op dit al momento erg handig. Con 32000 ISO maakte ik wat foto's, die tot mijn verbazing dit beeld opleverde. De ruis kun je tellen, maar het feit dat je zonder lampicht dit kunt realiseren was a eyeopener.

Schade aan de natuur ontstaat heel snel en gebeurt vaak onbewust en zonder opzet. Een hongerige eekhoorn met een nootje het water in lokken voor een foto met mooie spiegeling of waterspetters levert een geweldige foto op, e scoort als een dolle, maar het è voor de eekhoorn onnatuurlijk gedrag en geen pretje. Zeker niet als hij onder winterse omstandigheden met een kletsnatte vacht de koude nacht moet zien door te comen. E zo zijn er door ieder van ons veel meer, vaak onschuldige, voorbeelden te noemen, waarbij we de natuur 'en handje helpen' om het onderwerp op een mooie, liefst bijzondere manier te kunnen fotograferen. De ethische vraag aan jezelf è, di je dat wel moet willen.

WAAR LEG JIJ VOOR JEZELF DIE GRENS?

Siberia © Jan Vermeer 2021. Tutti i diritti riservati. Eenzaam, maar niet alleen. De wens van veel fotografen...

Sito Jan Vermeer www.janvermeer.nl

it_ITItaliano