Intervista con Ruud van der Bliek

Intervista con Ruud van der Bliek, ambasciatore per la natura di Weld en nieuw teamlid van Nature First NL/BE

porta Madeleine Lenagh, ambasciatore NL/BE

Toen ik recentementelijk een oproep deed voor nieuwe teamleden, meldde Ruud zich meteen aan. Ero felice di incontrare il mio entusiasmo, la mia nuchterheid, e il modo in cui erano in grado di ottenere la loro pratica come reis- en workshopleider. Tijdens een gezellig lunch heb ik hem uitgehoord over zijn werk en over Nature First. 

Ruud van der Bliek, 63 anni, ging due anni geleden met vervroegd pensioen na 40 anni lavorava presso PostNL, de laatste 10 anni come projectleider in organisatievernieuwingen. “Dat was meteen aanleiding om met twee goede fotovrienden te starten met het ontwikkelen en begeleiden van 'andere' fotoreizen onder de naam Bluenotephoto, oa naar Herzegovina, de Italiaanse Dolomieten en Nepal. Begin dit jaar is Bluenotephoto samengegaan met de reis tak van Tweemetervijf Fotografie onder de naam Fotoreisshop.”

© Ruud van der Bliek 2021. Tutti i diritti riservati.

Quali sono le foto naturalistiche?

Eigenlijk ha iniziato a lang geleden con reis kiekjes maken.
Bij mij is natuurfotografie voortgekomen uit mijn liefde voor reizen in de natuur. En het liefst reis ik naar berggebieden. Eigenlijk zijn heuvels en bergen voor mij een voorwaarde voor een reisbestemming. Dus bij voorkeur ben ik in de bergen van de Alpen, Noorwegen, Schotland en Nepal voor het maken van meerdaagse (campeer) trektochten te voet of per fiets.” Op un momento gegeven besloot Ruud dat hij een betere camera richiestig aveva voor zijn kiekjes. “Bij de fotowinkel duwden ze mij een Canon in handen. Più tardi ben ik ook lid van een natuurfotoclub geworden, om te leren ermee om te gaan.” Maar de natuurbeleving is for hem nog steeds belangrijker dan de photo.

Ciò che mi interessano le foto scattate è che molti uomini vengono messi a fuoco sulla fotocamera, la tecnica e il 'risultato' del luogo perfetto, che vergeten che la natura dell'arma della vita può essere percepita. Maar anche dat ze vergeten om intens te genieten van de prachtige e vaak bijzondere omgeving waar ze op quel momento zijn. Non so se sono fotografe zijn, die de omgeving vooral door de zoeker beleven. Tegen die mensen wil ik zeggen, Ga eerst eens even rustig en zonder camera met je kont op een steen zitten en kijk om je heen!"

Bij het begeleiden van reizen is veel winst te halen voor natuurbewustzijn. Om de CO2 van de reizen te compenseren, is Fotoreisshop, net als meer reisbureaus, aangesloten bij Trees For All. Maar dat is voor hem niet genoeg. Neem een voorbeeld als afval. Ruud citeert de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging), waar hij een aantal jaren regionaal bestuurslid van is geweest, “Als je de volle fles de berg op kunt dragen, kun je hem ook leeg mee naar beneden nemen.” E dat doe je als je weet dat afval uit de bergen vaak per helikopter naar het dal gebracht wordt. Afvalverwerking è duur en voor veel arme landen als Nepal een luxe. Il migliore che voor zo'n land kunt doen è zorgen dat je zo min mogelijk afval laat ontstaan. Per il tuo Nepal reis naar Bardia gaat Fotoreisshop binnenkort flessen met filter verstrekken die steeds hervuld kunnen worden om af te komen van de wegwerp plastic flessen. In de hoop dan minder afgedankte flessen langs de kant van de weg te zien liggen.

© Ruud van der Bliek 2021. Tutti i diritti riservati.

L'impatto negativo sulla natura è un danno per non essere più reizen?

Ruud en ik zijn het met elkaar eens che dit een tweezijdig zwaard is. Vele mensen en hun gezinnen zijn afhankelijk van de inkomsten van dit soort toerisme. “Toen COVID uitbrak, en de wandelaars en klimmers niet meer naar Nepal konden, werden onder andere gidsen en dragers ontslagen en hadden na verloop van tijd zelfs niets meer te eten.” Anche un'iniziativa molto buona per la natura e l'educazione locale è stata finanziata dall'organizzazione.

Thuis in Nederland valt ook veel winst te behalen op het gebied van bewustwording en educatie. Tijdens een macro workshop merkte Ruud op dat iedereen gefixeerd raakte op die éne vlinder op die éne bloem in een pol planten. Ze stonden er allemaal omheen om de vlinder te fotograferen. Ha sempre avuto tutte le possibilità di guardare e fare girare una foto di omgeving, mentre tutte le trappole erano in tutte le piante che si trovavano sopra. “Mensen zouden wat vaker achterom moeten kijken en zich bewust worden van wat hun gedrag teweeg kan brengen. Ik ben ook niet roomser dan de paus en leer elke dag. Ik kom nog destrieri in situazioni dat ik mezelf achteraf afvraagt di dit nu zo'n handige actie was. Come Nature First, samen met iedereen die de principes een warm hart toedragen, kan stimuleren dat mensen zich dat vaker gaan afvragen, dan hebben we al heel veel bereikt.

© Ruud van der Bliek 2021. Tutti i diritti riservati.

Maar Ruud è beducht voor betutteling. È meglio che il giusto vragen te stellen e onderwerpen bespreekbaar te maken dan mensen te wijzen op 'fout gedrag'. Zulke gesprekken kunnen heel goed tijdens workshop en fotoreizen worden gevoerd, zolang ze respectvol en niet verwijtend verlopen. “De onderwerpen liggen voor het oprapen.”

Ruud heeft zich aangesloten bij Nature First omdat hij begaan met en zuinig op de natuur is en dit naar anderen wil uitdragen. “Maar het moet niet blijven steken in goede intenties.” Hetzelfde geldt voor de Partner status, die Fotoreisshop van plan is aan te vragen. “Natuurlijk draag je wat uit as je het logo op je website plaatst. Questo è buono per il doelstellingen Nature First e anche per il letto. Maar het gaat niet om pronken met en logo. È stato duidelijk te laten zien dat Fotoreisshop e haar reisbegeleider het beschermen van de natuur door eigen handelen als een prioriteit ziet.”

Bewustwording è een zaak van lange adem. Il team di Nature First ha incontrato un incontro su Facebook di oltre 250 uomini e una druppel sulla piazza del mondo in un paese di 17 milioni di olandesi. “Iedereen mag zich wel realiseren dat we de natuur nodig hebben. En natuurfotografen al helemaal, anders hebben we niets te fotograferen.” Heeft de natuur ons nodig? Natuurfotografie ha parlato tutto il giorno di Vandaag un bel ruolo importante nella migliore delle parole che si avvicinano alla natura più o meno.

© Ruud van der Bliek 2021. Tutti i diritti riservati.

L'overgrote deel van de natuurfotografie può essere copiato. Dit wil ik ok! Zo zitten de meeste Nederlandse natuurfotografen in elkaar.” Niks mi piace quando sono solo parole, ma voert bene da bere nelle posizioni specifiche flink op. Che betreft heeft Ruud geen behoefte meer om een bijzondere foto, die al door velen vaak gemaakt is, te herhalen of die locaties ook te bezoeken. Er zijn reizen waarbij zijn camera nauwelijks uit de tas komt en het hem vooral om de beleving gaat. "De foto's, meestal mooier dan ik zelf kan, zijn toch al gemaakt."

Come farai con la tua squadra quando cominci a fare a meno di qualche casa?
Ruud zich inzetten om de presentazionie voor fotoclubs gereed te maken. “Maar we moeten ook de different photo-opleidingen niet vergeten, daar leren mensen fotograferen.” Le attività pratiche come opruimdagen sono leuk en motiverend maar bereiken vooral de mensen die zich daar toch al bewust van zijn. Aanwezigheid op fotofestivals, met een stand en material om uit te delen is zeker zinvol. Egli è destrieri blijven zoeken naar concrete acties die onze doelstellingen dichter bij de mensen brengen.

Ik ben zeker blij ha incontrato zijn aanwezigheid nella nostra squadra! Samen ha incontrato Ron van Gool e Etienne Courtens zullen wij onze rol gaan invullen als ambassadeurs voor de natuurlijke weld in Nederland en België.

it_ITItaliano