Interview mit Ruud van der Bliek

Interview mit Ruud van der Bliek, Botschafter für die Naturwelt und das neue Team von Nature First NL/BE

Tür Madeleine Lenagh, Botschafter NL/BE

Toen ik updated een oproep deed voor nieuwe teamleden, meldde Ruud zich meteen aan. Ik was blij met zijn enthousiasme, zijn nuchterheid, en de manier waarop hij kijkt naar zijn praktijk als reis- en workshopleider. Tijdens een gezellig lunch heb ik hem uitgehoord over zijn werk en over Nature First. 

Ruud van der Bliek, 63 Jahre, wurde zwei Jahre alt und hat eine Pension im 40. Jahr bei PostNL gegründet, die letzten 10 Jahre als Projektleiter in Organisationen. „Dat was meteen aanleiding om met twee goede fotovrienden te start met het ontwikkelen en begeleiden van 'andere' fotoreizen onder de naam Bluenotephoto, oa naar Herzegovina, de Italiaanse Dolomieten en Nepal. Begin dit jaar is Bluenotephoto samengegaan met de reis tak van Tweemetervijf Fotografie onder de naam Fotoreisshop.“

© Ruud van der Bliek 2021. Alle Rechte vorbehalten.

Was für Naturfotografie?

Eigenlijk begon het lang geleden met reis kiekjes maken.
Bij mij is natuurfotografie voortgekomen uit mijn liefde voor reizen in de natuur. En het liefst reis ik naar berggebieden. Eigenlijk zijn heuvels en bergen voor mij een voorwaarde voor een reisbestemming. Dus bij voorkeur ben ik in de bergen van de Alpen, Noorwegen, Schotland en Nepal voor het maken van meerdaagse (kampeer)trektochten te voet of per fiets.” Open een gegeven moment besloot Ruud dat hij een betere camera nodig had voor zijn kiekjes. „Bij de fotowinkel duwden ze mij een Canon in handen. Später ben ik ook lid van een natuurfotoclub geworden, om te leren ermee om te gaan.“ Maar de natuurbeleving is voor hem nog steeds belangrijker dan de fotografie.

Wat mij tijdens foto-uitjes opvalt, is dat veel mensen zo gefocust zijn op de camera, de techniek en het 'scoren' van het perfecte plaatje, dat ze vergeten dat ze de natuur daarmee schade kunnen toebrengen. Maar ook dat ze vergeten om intens te genieten van de prachtige en vaak bijzondere omgeving waar ze op dat moment zijn. Ik merk dat er fotografen zijn, die de omgeving vooral door de zoeker beleven. Tegen die mensen wil ik zeggen, Ga eerst eens even rustig en zonder camera met je kont op een steen zitten en kijk om je heen!

Bij het begeleiden van reizen is veel winst te halen voor natuurbewustzijn. Om de CO2 van de reizen te compenseren, ist Fotoreisshop, net as meer reisbureaus, aangesloten by Trees For All. Maar dat is voor hem niet genoeg. Neem een voorbeeld als afval. Ruud citeert de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging), waar hij een aantal jaren regionaal bestuurslid van is geweest, „Als je de volle fles de berg op kunt dragen, kun je hem ook leeg mee naar beneden nemen.” En dat doe je als je weet dat afval uit de bergen vaak per helikopter naar het dal brachte wordt. Afvalverwerking ist duur en voor veel arme landen als Nepal een luxe. Het beste dat je voor zo'n land kunt doen is zorgen dat je zo min mogelijk afval laat ontstaan. Voor hun Nepal reis naar Bardia gaat Fotoreisshop binnenkort flessen met filters verstrekken die steeds hervuld kunnen worden om af te komen van de wegwerp plastic flessen. In de hoop dan minder afgedankte flessen langs de kant van de weg te zien liggen.

© Ruud van der Bliek 2021. Alle Rechte vorbehalten.

Ist de negatieve impact van toeristen op de natuur een reden om niet meer te reizen?

Ruud en ik zijn het met elkaar eens dat dit een tweezijdig zwaard is. Vele mensen en hun gezinnen zijn afhankelijk van de inkomsten van dit soort toerisme. „Toen COVID uitbrak, en de wandelaars en klimmers niet meer naar Nepal konden, werden onder andere gidsen en dragers ontslagen en hadden na verloop van tijd zelfs niet meer te eten.“ Ook veel goede initiatieven voor natuurbehoud en lokale educatie wurde gefinancierd uit het toerisme.

Thuis in Nederland valt ook veel winst te behalen op het gebied van bewustwording en educatie. Tijdens een macro workshop merkte Ruud op dat iedereen gefixeerd raakte op die éne vlinder op die éne bloem in een pol planten. Ze stonden er allemaal omheen om de vlinder te fotograferen. Hij heeft gewacht totdat ze vertrokken waren en maakte vervolgens een foto van de omgeving, waar alles platgetrapt was en alleen die ene pol planten nog overeind stond. „Mensen zouden wat vaker achterom moeten kijken en zich bewust worden van wat hun gedrag teweeg kan brengen. Ik ben ook niet roomer dan de paus en leer elke dag. Ik kom nog steeds in situaties dat ik mezelf achteraf afvraagt of dit nu zo'n handige actie was. Als Nature First, samen met iedereen die de principes een warm hart toedragen, kan stimuleren dat mensen zich dat vaker gaan afvragen, dan hebben we al heel veel bereikt.“

© Ruud van der Bliek 2021. Alle Rechte vorbehalten.

Maar Ruud ist beducht voor betutteling. Het is beter om de juiste vragen te stellen en onderwerpen bespreekbaar te maken dan mensen te wijzen op 'fout gedrag.' Zulke gesprekken kunnen heel goed tijdens workshops en fotoreizen worden gevoerd, zolang ze respectvol en niet verwijtend verlopen. „De onderwerpen liggen voor het oprapen.“

Ruud heeft zich aangesloten bij Nature First omdat hij begaan met en zuinig op de natuur is en dit naar other wil uitdragen. „Maar het moet niet blijven steken in goede intentionies.“ Hetzelfde geldt voor de Partner status, die Fotoreisshop van plan is aan te vragen. „Natuurlijk draag je wat uit als je het logo op je website plaatst. Dat is goed voor de Nature First doelstellingen en ook goed voor het bedrijf. Maar het gaat niet om pronken met een logo. Het gaat er om duidelijk te laten zien dat Fotoreisshop en haar reisbegeleiders het beschermen van de natuur door eigen handelen as een prioriteit ziet.”

Bewustwording is een zaak van lange adem. Vier Nature First-Team-LEDs trafen sich hinter Facebook von 250 Mensen ist ein Druppel auf der Gloeiende plaat in einem Land von 17 Millionen Nederlanders. „Iedereen mag zich wel realiseren dat we de natuur nodig hebben. En natuurfotografen al helemaal, anders hebben we niets te fotograferen.“ Heeft de natuur ons nodig? Natuurfotografie speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de bewustwording hoe zuinig wij op de natuur moeten zijn.

© Ruud van der Bliek 2021. Alle Rechte vorbehalten.

Het overgrote deel van de natuurfotografie is puur kopiergedrag. Dit wil ik ook! Zo zitten de meeste Nederlandse Naturfotografen in Elkaar.“ Niks mis mee als je er blij van wordt, maar het voert wel de druk op die specifieke locaties flink op. Wat dat betreft heeft Ruud geen behoefte meer om een bijzondere foto, die al door velen vaak gemaakt is, te herhalen of the locaties ook te bezoeken. Er zijn reizen waarbij zijn camera nauwelijks uit de tas komt en het hem vooral om de beleving gaat. „De foto's, meestal mooier dan ik zelf kan, zijn toch al gemaakt.“

Waar zouden wij als team ons de komende tijd mee bezig moeten houden?
Ruud wil zich inzetten om de presentatie voor fotoclubs gereed te maken. „Maar we moeten ook de diverse foto-opleidingen niet vergeten, daar leren mensen fotograferen.“ Praktische acties als opruimdagen zijn leuk en motiverend maar bereiken vooral de mensen die zich daar toch al bewust van zijn. Aanwezigheid op fotofestivals, traf een stand en materiaal om uit te delen is zeker zinvol. Het is steeds blijven zoeken naar concrete acties die onze doelstellingen dichter bij de mensen brengen.

Ik ben zeker blij traf zijn aanwezigheid in ons team! Samen met Ron van Gool und Etienne Courtens zullen wij onze rol gaan invullen as ambassadeurs voor de natuurlijke wereld in Nederland en België.

de_DEDeutsch