Entretien avec Ruud van der Bliek

Interview rencontré Ruud van der Bliek, ambassadeur voor de natuurlijke wereld en nieuw teamlid van Nature First NL/BE

porte Madeleine Lenagh, ambassadeur NL/BE

Toen ik recentelijk een oproep deed voor nieuwe teamleden, meldde Ruud zich meteen aan. Ik was blij met zijn enthousiasme, zijn nuchterheid, en de manier waarop hij kijkt naar zijn praktijk als reis- en workshopleider. Tijdens een gezellig lunch heb ik hem uitgehoord over zijn werk en over Nature First. 

Ruud van der Bliek, 63 ans, ging twee jaar geleden met vervroegd pensioen na 40 jaar werken bij PostNL, de laatste 10 jaren als projectleider in organisatievernieuwingen. « Cela a été rencontré deux fois après avoir commencé à prendre des photos et d'autres photos sur le nom de Bluenotephoto, dans la région de l'Herzégovine, dans les Dolomies italiennes et au Népal. Begin dit jaar is Bluenotephoto samengegaan met de reis tak van Tweemetervijf Fotografie onder de naam Fotoreisshop.”

© Ruud van der Bliek 2021. Tous droits réservés.

Quelle photo naturelle ?

Eigenlijk begon het lang geleden met reis kiekjes maken.
"Bij mij est natuurfotografie voortgekomen uit mijn liefde voor reizen in de natuur. En het liefst reis ik naar berggebieden. Eigenlijk zijn heuvels en bergen voor mij een voorwaarde voor een reisbestemming. Dus bij voorkeur ben ik in de bergen van de Alpen, Noorwegen, Schotland en Nepal voor het maken van meerdaagse (kampeer)trektochten te voet of per fiets.” Op een gegeven moment besloot Ruud dat hij een betere camera nodig had voor zijn kiekjes. "Bij de fotowinkel duwden ze mij een Canon in handen. Plus tard ben ik ook couvercle van een natuurfotoclub geworden, om te leren ermee om te gaan.” Maar de natuurbeleving est voor hem nog steeds belangrijker dan de fotografie.

"Wat mij tijdens foto-uitjes opvalt, is dat veel mensen zo gefocust zijn op de camera, de techniek en het 'scoren' van het perfecte plaatje, dat ze vergeten dat ze de natuur daarmee schade kunnen toebrengen. Maar ook dat ze vergeten om intens te genieten van de prachtige en vaak bijzondere omgeving waar ze op dat moment zijn. Ik merk dat er fotografen zijn, die de omgeving vooral door de zoeker beleven. Tegen die mensen wil ik zeggen, Ga eerst eens even rustig en zonder camera met je kont op een steen zitten en kijk om je heen !

Bij het begeleiden van reizen est veel winst te halen voor natuurbewustzijn. Om de CO2 van de reizen te compensateen, is Fotoreisshop, net als meer reisbureaus, aangesloten bij Trees For All. Maar dat est voor hem niet genoeg. Neem een voorbeeld als afval. Ruud citeert de NKBV (Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging), waar hij een aantal jaren regionaal bestuurslid van is geweest, “Als je de volle fles de berg op kunt dragen, kun je hem ook leeg mee naar beneden nemen.”En dat doe je als je weet dat uit de bergen vaak per helikopter naar het dal gebracht wordt. Afvalverwerking est duur en voor veel arme landen als Nepal een luxe. Het beste dat je voor zo'n land kunt doen is zorgen dat je zo min mogelijk afval laat ontstaan. Voor hun Népal reis naar Bardia gaat Fotoreisshop binnenkort flessen met filtres verstrekken die steeds hervuld kunnen worden om af te komen van de wegwerp plastic flessen. In de hoop dan minder afgedankte flessen langs de kant van de weg te zien liggen.

© Ruud van der Bliek 2021. Tous droits réservés.

Est-ce que l'impact négatif de toeristen op de natuur een reden om niet meer te reizen ?

Ruud en ik zijn het met elkaar eens dat dit een tweezijdig zwaard is. Vele mensen en hun gezinnen zijn afhankelijk van de inkomsten van dit soort toerisme. "Toen COVID uitbrak, en de wandelaars en klimmers niet meer naar Nepal konden, werden onder andere gidsen en dragers ontslagen en hadden na verloop van tijd zelfs niets meer te eten.” Ook veel goede initiatieven voor natuurbehoud en lokale educatie worden gefinancierd uit het toerisme.

Thuis in Nederland valt ook veel winst te behalen op het gebied van bewustwording en educatie. Tijdens een macro workshop merkte Ruud op dat iedereen gefixeerd raakte op die éne vlinder op die éne bloem in een pol planten. Ze stonden er allemaal omheen om de vlinder te fotograferen. Hij heeft gewacht totdat ze vertrokken waren en maakte vervolgens een foto van de omgeving, waar alles platgetrapt was en alleen die ene pol planten nog overeind stond. "Mensen zouden wat vaker achterom moeten kijken en zich bewust worden van wat hun gedrag teweeg kan brengen. Ik ben ook niet roomser dan de paus en leer elke dag. Ik kom nog steeds in situaties dat ik mezelf achteraf afvraagt of dit nu zo'n handige actie was. Als Nature First, samen met iedereen die de principes een warm hart toedragen, kan provoqueen dat mensen zich dat vaker gaan afvragen, dan hebben we al heel veel bereikt.

© Ruud van der Bliek 2021. Tous droits réservés.

Maar Ruud est beducht voor betutteling. Het is beter om de juiste vragen te stellen en onderwerpen bespreekbaar te maken dan mensen te wijzen op 'fout gedrag.' Zulke gesprekken kunnen heel goed tijdens workshops en fotoreizen worden gevoerd, zolang ze respectvol en niet verwijtend verlopen. "De onderwerpen liggen voor het oprapen.”

Ruud heeft zich aangesloten bij Nature First omdat hij begaan met en zuinig op de natuur is en dit naar anderen wil uitdragen. "Maar het moet niet blijven steken in goede intentions.” Hetzelfde geldt voor de Partner status, die Fotoreisshop van plan is aan te vragen. "Natuurlijk draag je wat uit als je het logo op je website platst. C'est parti pour Nature First doelstellingen en ook goed voor het bedrijf. Maar het gaat niet om pronken met een logo. Het gaat er om duidelijk te laten zien dat Fotoreisshop en haar reisbegeleiders het beschermen van de natuur door eigen handelen als een prioriteit ziet.”

Bewustwording est een zaak van lange adem. Vier Nature First teamleden met een achterban op Facebook van ongeveer 250 mensen is een druppel op de gloeiende plaat in een land van 17 miljoen Nederlanders. "Iedereen mag zich wel realiseren dat we de natuur nodig hebben. En natuurfotografen al helemaal, anders hebben we niets te fotograferen.” Heeft de natuur ons nodig? Natuurfotografie speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de bewustwording hoe zuinig wij op de natuur moeten zijn.

© Ruud van der Bliek 2021. Tous droits réservés.

"Het overgrote deel van de natuurfotografie est puur kopieergedrag. Dit ok ! Zo zitten de meeste Nederlandse natuurfotografen in elkaar.” Niks mis mee als je er blij van wordt, maar het voert wel de druk op die specifieke locaties flink op. Wat dat betreft heeft Ruud geen behoefte meer om een bijzondere foto, die al door velen vaak gemaakt is, te herhalen of die locaties ook te bezoeken. Er zijn reizen waarbij zijn camera nauwelijks uit de tas komt en het hem vooral om de beleving gaat. "De foto's, meestal mooier dan ik zelf kan, zijn toch al gemaakt."

Waar zouden wij als team ons de komende tijd mee bezig moeten houden ?
Ruud wil zich inzetten om de presentatie voor fotoclubs gereed te maken. "Maar we moeten ook de diverse foto-opleidingen niet vergeten, daar leren mensen fotograferen.” Praktische acties als opruimdagen zijn leuk en motiverend maar bereiken vooral de mensen die zich daar toch al bewust van zijn. Aanwezigheid op fotofestivals, met een stand en materiaal om uit te delen is zeker zinvol. Het is steeds blijven zoeken naar concrete acties die onze doelstellingen dichter bij de mensen brengen.

Ik ben zeker blij a rencontré zijn aanwezigheid dans son équipe ! Samen a rencontré Ron van Gool et Etienne Courtens zullen wij onze rol gaan invullen als ambassadeurs voor de natuurlijke wereld in Nederland en België.

fr_FRFrançais