Nature First – Een inleiding

INVOERING

Mijn hart zonk weg toen ik de weide naderde. Deze plek die jarenlang het meest vruchtbare deel van de wilde bloemen was geweest, meestal gevuld met een mengsel van olifantenkop, scharlaken en zwavelachtig Indiaas penseel, geveerde madeliefjes en pijlbladige senecio, was nu niet meer dan een veld van grind met een paar scheuten groen moeite om door te prikken. Mijn geest racete terwijl ik probeerde te achterhalen wat er was gebeurd. Toen drong het langzaam tot me door. Dit gebied zes mijl terug van de trailhead was veel te veel voeten vertrapt. Maar waarom waren ze naar deze afgelegen locatie geweest? Hoe wisten ze er eigenlijk van? Toen drong het tot me door, waardoor ik me bijna ziek voelde: ik had talloze foto's van dit gebied gepubliceerd, de locatie online gedeeld en vervolgens iedereen verteld die vroeg waar dit gebied te vinden was. Door mij waren de bloemen weg. Zonder het te weten had ik geholpen een van de mooiste bloemenvelden in het Rocky Mountain National Park te vernietigen.

WERELDWIJDE SCHADE

In de loop van de volgende jaren begon ik talloze verhalen te horen over plaatsen die ernstig werden beschadigd door fotografen die een bepaalde foto probeerden te maken of door de vele bezoekers die kwamen vanwege de foto's van de fotografen. Een paar reizen naar IJsland lieten me zien dat dit niet beperkt bleef tot de Verenigde Staten, maar een wereldwijd fenomeen aan het worden was. Het aantal bezoeken aan enkele van 's werelds mooiste en meest delicate plaatsen was gegroeid in een tempo dat deze gebieden niet aankonden. Mensen zagen prachtige locaties online en stroomden naar hen toe om hun eigen foto's te maken. Deze verborgen edelstenen werden beschadigd of vernietigd kort nadat ze openbaar waren gemaakt. Tegelijkertijd gingen fotografen tot het uiterste om nieuwe beelden te maken van wilde plekken, weelderig mos van hellingen en boomstammen weg te rukken op weg naar de voet van watervallen, oude zandsteenvinnen en delicate cryptobiotische bodems in de woestijnen te verpletteren, hekken op privéterrein springen, staalwol en vuurwerk afsteken, afval achterlaten, dieren in het wild storen, en de lijst gaat maar door. Ik begon me af te vragen of wij als fotografen misschien juist datgene vernietigen dat we vierden met onze fotografie, onze spectaculaire natuurlijke wereld.

PROCES VAN ADRESSERING

Ik begon hierover met andere professionele natuurfotografen te praten om hun mening te krijgen en de meesten van hen die ik sprak hadden hun eigen verhalen en waren erg bezorgd. Maar niemand wist precies wat er aan gedaan kon worden. Dus in 2016 kwam ik met een voorstel dat ik verspreidde rond op zoek naar feedback. Door dit proces werd langzaamaan duidelijk dat er behoefte was aan een reeks principes die de beste werkwijzen voor het fotograferen van de natuurlijke wereld zouden benadrukken. Dus organiseerde ik een bijeenkomst met een aantal bekende natuurfotografen en we kwamen bijeen in Ridgway, Colorado in het voorjaar van 2018. Tijdens onze bijeenkomst ontwikkelden we een set van 7 principes waarvan we dachten dat ze zouden helpen om onze impact op het milieu te beteugelen. De aanwezigen bij deze bijeenkomst en enkele anderen zijn de werkgroep achter dit initiatief geworden. Degenen in de werkgroep zijn: Sarah Marino, Ron Coscorrosa, Jack Brauer, David Kingham, Jennifer Renwick, Matt Payne, Scott Bacon, Tony Litschewski, Mike Anderson, Eric Bennett, Phil Monson en ikzelf.

Wetende dat we niet het volledige spectrum van landschapsfotografen vertegenwoordigen, hebben we ons voorstel naar een vrij grote en diverse groep landschapsfotografen gestuurd om hun inbreng te krijgen. Vervolgens hebben we een groot deel van het jaar besteed aan het aanpassen en aanpassen van deze principes op basis van hun zeer behulpzame gedachten en suggesties, wat resulteerde in de zeven principes die op deze website worden vermeld.

Een van de zorgen die al vroeg werd geuit, was de mogelijke impact op degenen die hun brood verdienen met natuurfotografie. Aangezien een aantal van ons in de werkgroep professionele natuurfotografen zijn, hebben we hier concreet naar gezocht. De laatste principes waarvan we dachten dat ze konden worden gevolgd door professionele fotografen. Hoewel het de manier kan veranderen waarop we delicate plekken benaderen, hopen we dat deze principes ervoor zullen zorgen dat er nog generaties lang prachtige ongerepte natuurlijke plekken zijn om te fotograferen.

DE VISIE

Ons doel is om de cultuur van natuurfotografie te veranderen. Wij zijn van mening dat natuurfotografie de natuurlijke wereld moet helpen vieren, informeren en beschermen, en niet moet leiden tot schade of vernietiging ervan. We hebben de naam "Nature First" gekozen omdat de kern van deze principes is om het welzijn van de natuur boven onze fotografie te stellen. We zouden graag zien dat onze gemeenschap een voorloper wordt op het gebied van milieuzorg, waarbij de aandacht wordt gevestigd op onze samenleving voor de noodzaak om voor natuurlijke gebieden te zorgen en deze te behouden.

WAT WE ZIJN

We nodigen je uit om je aan te sluiten bij deze alliantie van fotografen die zich inzetten voor verantwoorde natuurfotografie. We hebben geen andere agenda dan dat u zich bij ons aansluit om deze 7 principes toe te passen in uw eigen fotografie. Dit is een informele vereniging van fotografen die gepassioneerd zijn over de zorg voor de natuurlijke wereld. We proberen niet nog een Nature Photographer's Network (NPN) of North American Nature Photographer's Association (NANPA) te zijn, maar eerder een beweging binnen de fotogemeenschap te zijn waarvan we hopen dat deze zich zal verspreiden naar alle fotografen en fotoorganisaties over deze planeet. Deze beweging is niet beperkt tot natuurfotografen, maar staat open voor iedereen die ooit fotografeert in natuurlijke omgevingen. Wij geloven dat we door samen te werken rond deze principes de huidige fotografiecultuur kunnen veranderen en ons steentje kunnen bijdragen om de natuurlijke wereld te helpen behouden.

TOEKOMST

We realiseren ons dat dit nog maar het begin is van wat we kunnen doen om onze rol als ambassadeurs voor de natuurlijke wereld terug te winnen en dat er nog veel werk voor de boeg is. Uiteindelijk willen we meer groepen samenbrengen om principes te ontwikkelen die van toepassing zijn op hun specifieke genre, of dat nu natuurfotografie, portretfotografie in de natuur of fotoworkshops zijn. We willen ook een kracht worden om aan te moedigen zich uit te spreken namens de natuurlijke wereld en onze wereld te onderwijzen over de kostbaarheid van onze resterende wilde landen.  

SLUITEND

Ik hoop dat u met ons meedoet aan dit streven. We komen niet met alle antwoorden, maar alleen met de initiatie van een platform waar we deze reis samen kunnen beginnen. We kijken uit naar uw deelname, input en feedback via ons forum terwijl we dit initiatief samen ontwikkelen.

Erik Stensland

Estes Park, Colorado

nl_NLNederlands