Met je smartphone de schoonheid van de natuur vastleggen? Deze beweging is ook voor jou!

Door Jennifer Renwick, Nature First Staff Writer

NATURE FIRST IS EEN WERELDWIJDE BEWEGING DIE NATUURFOTOGRAFEN VAN ALLE STREPEN WIL BRENGEN. EN DAT OMVAT IN HET BIJZONDER IEDEREEN DIE DE SCHOONHEID VAN DE NATUUR VOORNAAMSTE VASTLEGT VIA EEN SMARTPHONE-CAMERA. LEES VERDER OM TE ZIEN HOE DE NATUUR EERST EN ONZE PRINCIPES OP U VAN TOEPASSING ZIJN — EN DAN GAAN DOE VANDAAG DE BELOFTE!

De wildernis heeft de mens al honderden jaren betoverd. Deze bewondering voor onze wildernis inspireert anderen om het buitenleven te verkennen en te fotograferen. Tegenwoordig zie je niet alleen professionele/hobbyfotografen een prachtige zonsopgangscène fotograferen, maar zie je ook fotografen met hun smartphonecamera's ernaast opgesteld, genietend van het uitzicht en opnemend wat ze zien. Naarmate de technologie evolueert met smartphonecamera's, nemen ook de doelen van de Nature First-beweging

Aanvankelijk was het doel van de beweging om natuurfotografen bewust te maken. Met de verbeterde technologie met telefoons heeft nu echter iedereen die een smartphone heeft in wezen een camera en kan hij genieten van fotografie. Deze nieuwe mogelijkheid verleidt iedereen om op te nemen en ervan te genieten waar ze de schoonheid om hen heen bezoeken en documenteren. Bovendien heeft het combineren van dit gemak met de onmiddellijke voldoening van het uploaden van foto's naar sociale media bijgedragen aan enkele van de problemen. Hoewel het mooi is om iedereen buiten te zien genieten van het buitenleven, heeft het de weg vrijgemaakt voor enige bezorgdheid over hoe dit een beetje kan bijdragen aan de huidige problemen. 

Een van de meest voorkomende feedbackcommentaren die de beweging heeft gezien, is dat zowel professionele als amateurfotografen erop wijzen dat niet alleen zijzelf invloed hebben, maar ook de 'Instagrammers' of smartphonefotografen. Hoewel het gemakkelijk is om met de vinger te wijzen, vooral met een onderwerp dat zo wordt aangewakkerd door gepassioneerde individuen die deze unieke plekken willen beschermen, draagt het op de lange termijn niets nuttigs bij. De natuur is voor iedereen, en in plaats van het als een probleem te zien, hebben we een fantastische kans om deze principes te onderwijzen en door te geven aan een hele nieuwe generatie met telefoons (camera's) in de hand! Dus, hoe zijn deze principes van toepassing op onze kameraden voor smartphonefotografen? 

GEEF PRIORITEIT AAN DE WELZIJN VAN DE NATUUR BOVEN FOTOGRAFIE.

Hoewel smartphones niet de zoommogelijkheden hebben die sommige professionele lenzen hebben, zullen de meeste gebruikers moeten lopen om dichter bij hun onderwerp te komen. Dergelijke handelingen kunnen ertoe leiden dat gevoelige gebieden, zoals toendra of mossen, worden vertrapt om ze beter te kunnen bekijken. Dit geldt ook voor dieren, aangezien het erg belangrijk is om op een veilige en gepaste afstand van dieren in het wild te blijven. Wees je bewust van je afstanden en respecteer de grond waarop je loopt. Stel uw behoefte aan een foto nooit boven de prioriteit om dieren in het wild en kwetsbare gebieden te beschermen. 

ONTDEK JEZELF OVER DE PLAATSEN DIE JE FOTOGRAAFT.

Als smartphonegebruiker bevindt u zich niet in een andere situatie dan een professionele fotograaf. U moet altijd de borden lezen en uzelf informeren over de gebieden die u bezoekt. Dit houdt je niet alleen veilig, maar maakt je ook bewust van plekken waar je wel of niet moet lopen. Als je bijvoorbeeld naar buiten loopt om een foto te maken in de zandduinen, zal dit geen schade aanrichten, maar als je over biologische grond loopt om een foto te maken, zal dit ernstige schade toebrengen aan gebieden die duizenden jaren nodig hebben gehad om te groeien. Als je opgeleid bent, ben je meer verantwoordelijk in de gebieden die je bezoekt. 

DENK NA OVER DE MOGELIJKE GEVOLGEN VAN JE ACTIES.

Iets simpels als naar buiten lopen in een weiland met wilde bloemen om het tafereel vast te leggen, lijkt onschuldig genoeg. Maar als één persoon je het ziet doen, dan zullen ze je volgen, en meer mensen zullen volgen, enzovoort. Dus denk na over je impact voordat je die foto van een wilde bloem maakt. Is er al een pad dat je naar de bloemen brengt in plaats van je eigen pad te maken? Is er, in plaats van in de bloemen te gaan liggen voor een foto, een plek waar staan geen effect heeft op de bloemen om je heen? Door de tijd te nemen om na te denken voordat u op de knop drukt, wordt u een meer verantwoordelijke smartphonefotograaf, en anderen om u heen kunnen uw voorbeeld volgen. 

GEBRUIK DISCRETIE BIJ HET DELEN VAN LOCATIES.

Discretie is vooral essentieel voor de smartphonefotograaf! Met het gemak van delen op sociale media nadat je die mooie foto hebt gepakt, kun je misschien nadenken voordat je de locatie tagt en deelt. Zal het delen van de site mogelijk meer kwaad doen? Zullen anderen geïnspireerd raken door jouw foto en dezelfde ervaring willen? Is het een gebied dat veel mensen aankan, zoals een verhard pad, of is het een onverharde weg die naar een afgelegen weiland leidt? Discretie gebruiken helpt deze plaatsen te beschermen. Het betekent niet dat je een elitair bent; in plaats daarvan toont het een goed, verantwoordelijk oordeel.

NEEM DE BELOFTE EN DOE VANDAAG NOG MEE MET DE BEWEGING. KLIK HIER.

 

KEN EN VOLG DE REGELS EN VOORSCHRIFTEN.

Door jezelf te informeren over de plaatsen die je bezoekt, blijf je niet alleen veilig, maar blijf je ook verantwoordelijk. Klim niet over hekken en negeer gesloten gebieden of borden niet. Deze zijn er niet om je ervaring te belemmeren, maar om natuurgebieden te helpen herstellen en dieren in het wild en jezelf te beschermen. Net als principe drie laat voorbeeldgedrag anderen om je heen zien hoe ze op de juiste manier moeten handelen en je cameratelefoon moeten gebruiken. 

GEBRUIK ALTIJD DE PRINCIPES LAAT GEEN TRACE EN STREVEN ER NAAR PLEKKEN BETER TE LATEN DAN JE ZE VOND.

We kunnen allemaal oefenen om geen spoor achter te laten. Het maakt niet uit of je een smartphone of een professionele camera gebruikt. Laat geen voetafdrukken achter waar voetafdrukken niet zouden moeten zijn, pak in wat je binnenbrengt en laat plaatsen beter achter door afval om je heen op te ruimen, zelfs als het niet van jou is. 

DEEL DEZE PRINCIPES MET ANDEREN.

Als gebruiker van een smartphonecamera kun je anderen om je heen inspireren. Als anderen zien dat u zich verantwoordelijk gedraagt, zullen ze waarschijnlijk volgen. Smartphone-camera's vormen de meerderheid van de menigte in onze Nationale Parken. Als je iemand naast je kunt inspireren en opleiden, en zij geven dat door aan iemand anders, ben je misschien verantwoordelijk voor het opleiden van meer mensen dan je denkt! 

Nature First

De Nature First-principes maken geen onderscheid, of u nu een professionele camera of een smartphone gebruikt. In plaats van dat alleen professionele/hobbyistische fotografen deze principes volgen, hebben we nu een hele groep enthousiaste individuen die het vermogen hebben om mee te doen en ambassadeurs te worden van onze wildernis. Je hoeft niet de eigenaar van een professionele camera te zijn om om je te geven en een ambassadeur van de natuur te zijn. Iedereen die buitenshuis foto's maakt, heeft de verantwoordelijkheid om een goede rentmeester te zijn. 

We verwelkomen degenen die fotograferen met hun smartphones. Hoe meer ambassadeurs we aan boord kunnen hebben, hoe beter onze wildernisgebieden zullen zijn. Of je nu fotografeert met een DSLR of je smartphone, we doen dit allemaal samen. Iedereen heeft het recht om te genieten van de natuur en wat deze te bieden heeft. Dus pak je smartphone en doe mee om deze plekken te beschermen en wild te houden zodat toekomstige generaties ervan kunnen genieten!

Woorden door Jennifer Renwick. Foto's door Lars Gesing.

nl_NLNederlands