Een gesprek met Hans Strand uit Zweden

DE ZWEDEN HANS STRAND, EEN VAN DE MEEST INDRUKWEKKENDE INTERNATIONALE FOTOGRAFEN, HEEFT DE TIJD GEMAAKT OM ENKELE VAN DE MEEST DRUKENDE VRAGEN TE BEANTWOORDEN OVER DE NATUUR OP DE EERSTE PLAATS TE STELLEN IN ZIJN EIGEN FOTOGRAFIE EN DIE VAN ZIJN EUROPESE EN WERELDWIJDE TIJDGANGEN. DIT IS EEN BEWERKTE EN VERTAALDE TRANSCRIPT VAN ZIJN GESPREK MET DE AMBASSADEUR VAN NATURE FIRST VOOR ZWEDEN, MATTIAS SJOLUND.

 

Je bent tenslotte een van de weinige fotografen die lang genoeg bestaat om de gevolgen van fototoerisme met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Bijvoorbeeld in IJsland. Wat vindt u van hoe we de natuur het beste kunnen behouden en beschermen en tegelijkertijd fototoerisme kunnen ontwikkelen, aangezien dit een belangrijk onderdeel is van het voortbestaan van veel fotografen en andere bedrijfstakken?

Hans Strand: Er is waarschijnlijk maar één weg te gaan, en dat is de weg die de IJslanders hebben gekozen. Namelijk de bewegingsruimte beperken met barrières en de grond beschermen tegen slijtage met boardpins. Lelijk en saai, maar verder raken de plekken helemaal versleten. Als fotograaf is het een plaag, maar nog steeds een noodzaak om het landschap en de natuur te beschermen. Je zou de vraag kunnen stellen waarom iedereen dezelfde plaatsen moet bezoeken? Waarom zou hij zijn fotografie richten op reeds overgefotografeerde plaatsen? Zelf ontsteek ik dergelijke ideeën direct. Ik ben 35 keer in IJsland geweest, maar zelden heb ik mijn voet op de meest iconische plaatsen gezet. Er is een uitdrukking: “om buiten de gebaande paden te denken“. Het is geen domme strategie als je wilt slagen als fotograaf. Vastgelopen paden zijn slechts doodlopende wegen.

Diensten zoals Instagram hebben tweedehandse distributie van een afbeelding mogelijk gemaakt voor mogelijk honderdduizenden kijkers en zijn er ook van beschuldigd een oorzaak te zijn voor hordes fotografen die naar één plek reizen. Tegelijkertijd wordt gezegd dat een beeld meer zegt dan duizend woorden en zijn platformen als Instagram voor velen ook een communicatiekanaal naar de markt. Kunnen wij als fotografen een deel van de oplossing zijn door beelden van onze prachtige natuur breed te verspreiden, of moeten we voorzichtiger zijn?

Hans Strand: We zullen zeker onze foto's verspreiden. Zo kunnen wij als fotografen overleven. We zullen de sitebeschrijvingen online echter weglaten. Er zijn er zelfs die GPS-coördinaten publiceren, wat idioot is. We moeten onze workshopdeelnemers ook vertellen om de sitebeschrijvingen bij te houden. Anders verspreidt de informatie zich als een virus en weet al snel de hele wereld waar de meest unieke plekken zijn. Nogmaals, intelligente fotografie gaat echter niet over het afbeelden van plaatsen, maar over het creatief interpreteren van iets dat je voor je hebt. Een getalenteerde fotograaf neemt de foto van de scène niet zonder interpretatie mee.

Je bent verreweg een van de meest populaire fotografen onder andere fotografen en een geweldig rolmodel voor velen. Uw werk ging onder andere over het verhelderen van menselijke indrukken op het milieu en onze voortdurende aantasting van het milieu. Hoe heeft dit werk uw kijk op de toekomst en het vermogen van het individu om het milieu te verbeteren beïnvloed?

Hans Strand: Voor mij is het zo duidelijk geworden dat de mens de belangrijkste kracht op het aardoppervlak is geworden. Met deze kracht hebben we het hele landschap van de wereld opnieuw vormgegeven naar onze behoeften. Dit negeren en alleen fotograferen wat onaangetast is, wordt daarom naïef. Het is alsof je niet reageert als er iets mis is. Als je slecht wordt behandeld, reageer je met een protest. Het zou even duidelijk moeten zijn in natuur- / landschapsfotografie. Als we dit op grotere schaal doen, worden we een verlichtings- en machtsfactor die dingen ten goede kan beïnvloeden. We moeten gewoon het verlies van likes en volgers met nare foto's negeren. De volgers die we in dergelijke gevallen verliezen, zijn echter geen belangrijke volgers. Hoe de toekomst eruit zal zien, hebben we deels in eigen hand. Afbeeldingen zijn belangrijk en kunnen de basis vormen voor politieke beslissingen die gevolgen hebben voor het milieu. Er is een positieve geest onder de jonge bevolking om ecologisch te denken en het milieu tot in de binnenste kamer te brengen. Greta Thunberg is door haar boodschap en visie een machtsfactor geworden waar bijna alle politici bevriend mee willen blijven en naar willen verwijzen.

“We hebben het hele landschap van de wereld opnieuw vormgegeven naar onze behoeften. Dit negeren en alleen fotograferen wat onaangetast is, wordt daarom naïef.

Met de Manmade Land-serie heb je tenslotte onze natuur een grote dienst bewezen door de aantasting van het milieu te documenteren en beeldende kunst te maken met een belangrijke politieke boodschap. Wil je meer van dit soort foto's zien van andere toonaangevende fotografen?

Hans Strand: Ja absoluut. Zoals ik al eerder zei, zouden we onze camera's vaker op het lelijke moeten richten en de beelden verspreiden via fototentoonstellingen en boeken. Het klopt dat een afbeelding niet slecht hoeft te zijn omdat de inhoud lelijk is. Het wordt ook niet automatisch goed als de inhoud mooi is. Foto's van menselijke tekortkomingen kunnen krachtige kunst worden.

Wat vind jij belangrijk waar we allemaal aan denken als we in de natuur zijn?

Hans Strand: Toon respect en aandacht. Dit geldt vooral voor dieren. Stenen en bomen protesteren niet als we fladderen, maar de dieren kunnen wel gestoord worden en heggen worden onderbroken. We moeten ook nadenken over onze voetafdruk als het gaat om reizen. Reizen naar de andere kant van de aarde voor fotografie is niet bijzonder milieuvriendelijk. We zouden onze camera's meer op de lokale omgeving moeten richten. Er is meer dan je denkt.

Zie kan meer werk van Hans Strand zien hier.

nl_NLNederlands