Maak kennis met Jonathan Fearer – Nature First-ambassadeur

Web: jfearer.com
Instagram: @jfearer_photo

Jonathan maakte ongeveer tien jaar geleden zijn thuis in de Pacific Northwest en is sindsdien verliefd geworden op de geografische en geologische diversiteit. Hij gebruikt voornamelijk een traditionele grootformaat camera om beelden te creëren die de natuur laten zien zoals ze is, waarbij hij zichzelf uitdrukt met behoud van de integriteit en pracht van de wildernis. Jonathan kwam in 2022 bij Nature First omdat zijn persoonlijke ethiek volledig in overeenstemming was met die van de organisatie, en hij is gefrustreerd door het gebrek aan rentmeesterschap en de voortdurende vermarkting van de natuur door zowel fotografen als het grote publiek.

Hoe oud was je toen je voor het eerst je liefde voor de natuur ontdekte? Wat was hier de aanleiding voor?

Ik ben opgegroeid in de landelijke Appalachian Mountains van Pennsylvania, altijd omgeven door dichte bossen en glooiende bergen. Ik had respect voor de natuur, maar het was alomtegenwoordig in mijn opvoeding. Toen het leven me iets minder dan tien jaar geleden naar de Pacific Northwest bracht, wakkerde de geografische diversiteit mijn liefde voor de natuur nieuw leven aan. Hoe kan iemand niet gefascineerd zijn door de ruige, groenblijvende bergen, omringd door dramatische actieve vulkanen en de uitnodigende wateren van Puget Sound?! Het was liefde op het eerste gezicht toen het vliegtuig in Seattle landde en ik heb sindsdien niet meer achterom gekeken.

Hoe lang ben je al fotograaf? Wat heeft je interesse in fotografie gewekt?

Ik heb al heel lang interesse in het hebben van een camera in de hand sinds ik heel jong was, maar het idee dat fotografie een passie was, begon in 2013 tijdens een studie in het noorden van Zweden. De donkere en koude winters openden zich voor ontzagwekkende aurora borealis en van daaruit begon ik aan mijn fotografische reis.

© Jonathan Fearer 2022. Alle rechten voorbehouden.

Waarom ben je actief geworden in Nature First?

Ik ben een groot voorstander en aanhanger van de Leave No Trace-principes, en toen ik Nature First ontdekte, besefte ik dat de leidende principes van de organisatie ook in overeenstemming waren met mijn eigen overtuigingen. Wanneer ik natuurgebieden bezoek, raak ik gefrustreerd en radeloos door het slechte gedrag van bezoekers en een gebrek aan rentmeesterschap voor en de voortdurende vermarkting van deze heilige natuurgebieden. Door een actieve deelnemer te zijn in een organisatie die groter is dan ikzelf, heb ik een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid gekregen en ik geloof dat het mogelijk is om verandering ten goede te beïnvloeden om de wildernis te behouden.

Welk soort gedrag stoort u het meest? Heb je hier een voorbeeld van? Hoe zou je dit koppelen aan de Nature First-principes?

Ik zie constant toeristen van nationale parken dieren in het wild voeren en onnodig van het pad af gaan in fragiele ecosystemen waar het in de eerste plaats gewoon niet nodig is om van het pad af te gaan. Een overkoepelend probleem waar ik echter getuige van ben, is de commodificatie van de natuur als achtergrond voor sociale media, bijvoorbeeld de 'influencer'-cultuur. Sommige van deze mensen hebben niet alleen weinig zorg voor de natuur en hun invloed daarop, maar zoals hun zelfbenoemde titel suggereert, beïnvloeden ze anderen om zich ook slecht te gedragen, vandaar de voortdurende schade aan onze geliefde wildernis en de behandeling ervan als een handelswaar.

© Jonathan Fearer 2022. Alle rechten voorbehouden.

Als je een toverstaf had die je overal naartoe teleporteerde, waar zou je dan nu foto's maken? Waarom daar?

Ik bezocht Utah voor het eerst in mijn leven in oktober 2021 en mijn ziel brandde in vuur en vlam voor de hoge woestijn en rode rotsen. Ik heb de reis van twee weken solo gemaakt en heb de dagen afgeteld waarop het leven me toestaat om terug te keren, dit keer met mijn liefhebbende partner en mede-avonturier. Ik wil terugkeren naar Arches en Canyonlands National Parks, terwijl ik ook locaties in het zuidwesten van Utah en Noord-Arizona bezoek.

Als we samen een hapje zouden eten, waar zouden we het dan waarschijnlijk over hebben naast fotografie en Nature First?

Eens kijken... het zou zeer waarschijnlijk zijn dat koffie ter sprake zou komen in een gesprek. Ik ben een zelfverklaarde koffiesnob. Ik heb tijd en geld geïnvesteerd in het zoeken naar de beste Third Wave-koffie die ik kan vinden bij lokale en regionale koffiebranders. Ik leg de nadruk op single origin, fair trade sourcing waarbij regio, terroir, boer en brander allemaal een integrale rol spelen in het eindproduct. Elke kop koffie is een ervaring en ik wens dat iedereen de kans krijgt om van een kopje te genieten. Ik zou een natuurlijk verwerkte Ethiopische variëteit aanbevelen.

Een foto die u met ons wilt delen en die een geschiedenis heeft die verband houdt met onze principes, met een korte tekst die deze beschrijft.

© Jonathan Fearer 2022. Alle rechten voorbehouden.
nl_NLNederlands