Interview met Bob Luijks

Kennis en passie zijn de sleutels tot verantwoorde natuurfotografie

Toen Bob Luijks ermee instemde zich te laten interviewen voor Nature First, kon ik niet gelukkiger zijn. Bob is niet alleen een gepassioneerd natuurfotograaf die workshops en reizen leidt, maar ook hoofdredacteur van het tijdschrift Natuurfotografie en een populaire serie handboeken en gidsen voor natuurfotografen, een van de meest invloedrijke stemmen in de Nederlandse fotografiewereld dus.

Bob was van jongs af aan gepassioneerd door natuur en landschap. Hij was landschapsarchitect voordat hij overstapte naar fulltime fotografie, waardoor hij veel inzicht kreeg in de geschiedenis en ecologie van het landschap.

Heidelandschap © Bob Luijks 2022. Alle rechten voorbehouden. Locaties als deze prachtige heide ontdek ik door er regelmatig op uit te trekken in de omgeving van mijn huis.

Hij is ook al lang lid van Nature First. “Ik was het meteen eens met de principes, die zijn heel belangrijk. De eerste jaren vond ik dat Nature First vaak een beschuldigende toon aannam, maar ze zijn veel beter geworden in communiceren en het geven van goede voorbeelden.”

Het 'ik ook'-effect

Natuurfotografie kan een liefde voor de natuur inspireren, maar er is een schaduwkant die wordt verergerd door sociale media. Mensen zien een mooie foto op Instagram en denken: “dat wil ik ook!”

Nederland, een land met 18 miljoen inwoners samengeperst in een postzegel van een land, heeft een opmerkelijk hoog aantal fotografen per hoofd van de bevolking. En als je de natuur in gaat, hoef je niet lang te rijden, er is een enorme verscheidenheid aan fotogenieke onderwerpen beschikbaar dicht bij huis. Maar de keerzijde is dat een groot aantal natuurfotografen strijden om aandacht en sommigen er alles aan zullen doen om opgemerkt te worden.

Bob wijst erop dat 99% van de fotografen zich netjes gedraagt. Dan is er een grote groep fotografen die zich niet bewust zijn van hun effect op de natuur en gebaat zouden zijn bij meer educatie. En er is een klein aantal fotografen dat er gewoon niet om geeft hoe ze de foto maken.

Hij zucht: “Ik wou dat ik niet hoefde na te denken over wat het effect is van het delen van een foto. Dit is mijn passie en die wil ik delen met anderen. Maar er zijn altijd mensen met andere bedoelingen.”

Baby vossen

Hij vertelt hoe hij op een lente een vossenhol vond. Hij ging op veilige afstand zitten en wachtte geduldig af. Na een tijdje raakten de vossen gewend aan zijn aanwezigheid en kwamen ze naar buiten om te spelen. Kort daarna ontdekte een andere fotograaf het hol en kondigde de locatie aan in een WhatsApp-groep. De volgende keer dat Bob op bezoek kwam, waren er zoveel fotografen dat de moeder de kits uit de studeerkamer had gehaald en ergens anders had verstopt.

“Mensen verpesten zo locaties voor zichzelf en anderen. En het kan ook leiden tot gevaarlijke situaties voor vogels en dieren in het wild!”

Baby Vos © Bob Luijks 2022. Alle rechten voorbehouden. Heerlijk om het vertrouwen van wilde dieren te kunnen winnen, zodat ze niet angstig in de lens staren, maar gewoon hun ding doen.

Locatie delen

Ik wijs erop dat hij verantwoordelijk is voor de publicatie van een reeks boeken over de beste fotografielocaties van het land. Is dit niet riskant? “Ja, dit was een lastige en moeilijke beslissing”, antwoordt Bob en zegt dat er veel vraag is naar deze gidsen. "We zorgen ervoor dat geen van de echt kwetsbare locaties in de gidsen staat, zoals adderholen of de locaties van zeer zeldzame soorten orchideeën." Ecologen en rangers helpen bij het schrijven van de gidsen.

De handboeken bevatten ook belangrijk educatief materiaal. Een recente serie over macrofotografie bevat een inleidend hoofdstuk over de ethiek van macrofotografie. En een recent handboek voor vogelfotografie bevat informatie over hoe je tekenen van verstoring bij verschillende vogels kunt herkennen en welke afstand je tot welke vogel moet houden om verstoring te voorkomen.

Hoe kan Nature First helpen?

Bob wijst erop dat de kleine groep fotografen die er niet om geeft hoe ze de foto maken, het niet waard is om energie aan te besteden. “Je moet de groep bereiken die zich niet bewust is van het effect dat ze hebben op de natuur. Ze moeten worden voorgelicht over de onderwerpen die ze fotograferen. Ze moeten begrijpen waarom de principes belangrijk zijn.”

Kennis van en passie voor de natuur zijn de sleutels tot verantwoorde natuurfotografie. Niet alleen dat, maar dit leidt ook nog eens tot betere foto's. Bob vertelt hoe fotografen de neiging hebben om een mooie orchidee te spotten en er naartoe te rennen. Ondertussen negeren ze niet alleen minder opzichtige, maar net zo opvallende planten, maar trappen ze er ook op!

Orchideeënveld © Bob Luijks 2022. Alle rechten voorbehouden. Een mooi maar kwetsbaar alkalisch grasland. Voor deze foto had ik een vergunning nodig. En zelfs toen moest ik oppassen waar ik moest lopen.

“Het is interessant hoe fotografen tijd en geld investeren om alles over hun apparatuur te leren. Maar alles leren over hun onderwerpen is veel belangrijker!”

De rol van de workshopleider

Ook werkplaatsleiders kunnen hierin een rol spelen. Bob nam onlangs een groep fotografen mee naar het Duitse eiland Rügen. Tijdens zijn lange trek naar het zuiden stopt de Kraanvogel hier om uit te rusten. “Als ik kraanvogels in het veld zie foerageren, stop ik het busje maar zeg tegen de fotografen dat ze niet moeten bewegen. Pas als de kranen beginnen te ontspannen, laat ik de fotografen de ramen naar beneden draaien en vanuit het busje fotograferen. En als de kranen nog ontspannen zijn met de situatie en een fotograaf echt uit de auto wil stappen, laat ik ze maar ze moeten binnen de schaduw van de auto blijven. Zo krijgen ze mooie foto's zonder de kraanvogels te storen.”

Kranen © Bob Luijks 2022. Alle rechten voorbehouden. Deze kraanvogels zijn totaal ontspannen, sommige liggen zelfs. Dit laat zien dat je ze met zorg kunt fotograferen zonder ze te storen.

Omdat de natuur voor Bob de belangrijkste bron van inkomsten is, is hij zich terdege bewust van zijn plicht om deze te beschermen. "Het heeft me zoveel gegeven, ik vind dat ik iets terug moet doen."

nl_NLNederlands