Nature First pl Dag van de Aarde

Het zal niemand verbazen dat Nature First is opgericht opgericht op Earth Day (Dag van de Aarde) in 2019. Het belang van de natuur plaatsen boven het belang van de foto ligt in het verlengde van het voornemen om goed te zorgen voor onze planet en het inzetten op duurzaamheid. 

Dat jest w Holandii niet anders. Ons ziemia jest zwarta en dichtbevolkt. Er zijn weinig plekken met oorspronkelijke natuur. Maar onze natuur, ons landschap en onze dierenwereld is erg kwetsbaar. Dat motywert Ron van Gool, Ruud van der Bliek, en Madeleine Lenagh om ambasadorami Nature First te zijn en de natuur op de eerste plaats te zetten.

Perkozy © Madeline Lenagh 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.

– Geef prioriteit aan het welzijn van de natuur bovenfotografia
Natuurfotografie jest niezwykle popularna w Holandii. Professionele fotografen bieden talloze warsztaty aan voor landschapsfotografie, macrofotografie, en het fotograferen van dieren en vogel. Warsztaty Deze Lopen Snel obj. Eén van de principes die wij met Workshop leiders bespreken is om hun deelnemers erop te wijzen dat het helemaal niet erg is om een foto te missen als het halen van de shot zou betekenen dat je schade aanricht aan de omgeving of onderwerp van de foto.

– Informeer jezelf over de plaatsen en soorten die je fotografeert

Er is vaak weinig bekend over de dieren en/of plantensoorten die je fotografeert. Ondoordacht gedrag kan tot schade leiden door het oppakken van amfibieën, door het verstoren van slapende insecten, door het verstoren van broedende vogels, het platlopen van de leefomgeving van boomkikkers, door het lokken van vogels en dieren met voer. Wij bezoeken fotoclubs en leiden discies om fotografen bewust te maken van de ethische keuzes die zij maken in het veld.

– Denk na over de mogelijke gevolgen van je acties
To nie jest zwart dowcipu. Wij benadrukken elke keer dat het belangrijkste principe is om eerst goed na te denken voordat je handelt. Co to jest het effect van wat je doet? Czy zdjęcie jest ważne? Hier volgen een paar voorbeelden:

  • Na jaren van campagnes voeren op social media is het ondertussen een ongeschreven wet geen close-up foto's te nemen van broedende vogels and ook not in de buurt van de nesten rond te hangen. Voor andere diersoorten is het nog niet zo ver. Er worden nog steeds campagnes gevoerd om honden aangelijnd te houden in de natuur om te voorkomen dat ze op jacht gaan naar reeën (of ander wild).

  • W kwietniu als het weer warmer wordt, komen reptielen en amfibieën uit hun winterslaap en kunnen op open plekken worden waargenomen, waar ze lekker opwarmen in de zon. Voor vele fotografen is dit hét moment om een foto van een adder te maken, het liefst van heel dichtbij with een macrolens. Dicht bij een adder komen is een dreiging en bron van stress voor de slang. Dit kan een negatief effect hebben op het jaarlijks aantal nakomelingen. Blijf altijd op afstand en gebruik een telelens. Deel ook niet de vindplaats!

© Ron van Gool 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.

– Wees dyskretnie spełnia het delen van lokalizacje
Ook al heeft Nederland weinig echt iconische fotolocaties, de schoonheid van de landschap trekt dagelijks hordes fotografów. Er zijn zelfs populaire gidsen over de mooiste fotolocaties.
Maar een belangrijk aspekt van locaties delen to ook de vindplaats van bijzondere vogelsoorten, vogelnesten, bijzondere diersoorten (zoals de wolf) diertjes dla dzieci. Moet elke bijzondere waarneming wel op waarneming.nl ter eer en glorie van de waarnemer? En wat zijn de gevolgen? Wij faciliteren een open en respectvolle discie waarbij emoties hoog kunnen oplopen

– Ken en volg de regels en voorschriften

Soms lijkt het alsof Nederlanders vinden dat regels voor iedereen behalve zichzelf gelden. De redenering achter de regels verduidelijken helpt de fotografen om de juiste keuzes te maken. Volg de regels. Dit is een deel van onze educatieve taak als ambassadeurs.

– Volg altijd de principes van „laat geen sporan na” en probeer plaatsen beter achter te laten dan je deze aantrof
Gelukkig groeit het bewustzijn (en ergernis) over de enorme berg afval die mensen achter laten. Wij steunen opruimacties en vragen fotografen om altijd een vuilniszak mee te nemen en die te vullen voordat men de locatie verlaat.

Adder © Ruud van der Bliek 2022. Wszelkie prawa zastrzeżone.

– Deel deze principes spełnione anderen
De belangrijkste focus van onze activiteiten als ambassadeurs team is om gesprekken te voeren met fotografen – beroeps als amator – over de principes. Het is verrassend hoeveel professionalele fotografen aarzelen om openlijk de principes te volgen, laat staan te Promotionn. Vaak zijn ze bang voor commentaar van collega's/concurrenten, die de vinger wijzen en zeggen, 'Ja maar hij/zij volgt ook niet altijd de regels!'. Zoals we ook al eerder aangegeven hebben, het zijn principes en geen wet van Meden en Perzen. Daarom benadrukken we het belang van open en eerlijke gespreksvoering.

Ruud van der Bliek, Ron van Gool, Madeleine Lenagh

pl_PLPolski