Dag van de Aarde 2022 – Nederland

Elke dag in de week voorafgaand aan Earth Day op 22 april zullen Nature First-ambassadeurs en -leden hun mening geven over het belang van Earth Day.

Bijdrage van Ron van Gool, Ruud van der Bliek en Madeleine Lenagh, Nederland vertegenwoordigen:

Dat Nature First ervoor koos om op Earth Day 2019 te lanceren, zou niemand moeten verbazen. De toewijding om onze natuurlijke wereld te fotograferen en tegelijkertijd het belang van de natuur voorop te stellen in onze prioriteiten, ligt in het verlengde van de toewijding om rentmeester te zijn voor onze aarde en voor duurzaamheid.

In Nederland is dat niet anders. In een compact, dichtbevolkt land zijn er maar weinig echt wilde plekken om te bezoeken of te fotograferen. Maar de natuur, het landschap en de fauna van het land leiden een kwetsbaar bestaan. Daarom zet het Nederlandse ambassadeursteam zich in om pleitbezorgers te zijn voor het plaatsen van Nature First.

Visarend © Madeline Lenagh 2022. Alle rechten voorbehouden.

– Geef prioriteit aan het welzijn van de natuur boven fotografie

Natuurfotografie is immens populair in Nederland. Professionele fotografen geven talloze workshops op alle gebieden: landschapsfotografie, macrofotografie en fotografie van dieren in het wild/vogels, en die workshops zijn over het algemeen meteen uitverkocht. Een van de principes die we met workshopleiders bespreken, is om hun deelnemers te leren dat het oké is om een schot te missen als het halen ervan zou betekenen dat het milieu of het onderwerp schade toebrengt.

- Leer jezelf over de plaatsen die je fotografeert

Dit omvat niet alleen de locaties, maar ook de soorten die u fotografeert. Er is weinig kennis over de schade die kan worden aangericht door (bijvoorbeeld) het hanteren van amfibieën, het verstoren van rustende insecten en nestelende vogels, het vertrappen van het leefgebied van boomkikkers of het lokken van dieren in het wild. We bezoeken fotoclubs en leiden discussies om fotografen bewust te maken van de ethische keuzes die ze in het veld maken.

– Denk na over de mogelijke impact van uw acties

Dit is nooit een zwart-witvoorstel. Een van de belangrijkste concepten die we in al onze discussies bepleiten, is om altijd goed na te denken voordat u handelt. Denk na over het effect van alles wat je in de natuur doet. Is het de moeite waard om de foto te nemen? Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Na enkele jaren van social media campagnes is het nu een ongeschreven regel om geen close-up foto's te maken van nestelende vogels of ze te storen door rond het nest te hangen. Voor de meeste andere dieren in het wild is dit besef nog niet zo ver gekomen. Er is bijvoorbeeld nog steeds een campagne op sociale media gaande om honden aan de lijn te houden om te voorkomen dat ze op herten (en vee) jagen.

  • In april, als de dagen warmer worden, ontwaken allerlei soorten reptielen en amfibieën uit hun winterslaap en zijn ze gemakkelijk te zien in open ruimtes die opwarmen in de zon. Een van de hoogtepunten van de lente is voor veel fotografen het maken van een foto van een adder (adder), het liefst met een macrolens zo dichtbij mogelijk. Zo dichtbij komen is erg storend en zelfs bedreigend voor deze dieren en kan een negatieve invloed hebben op het aantal jaarlijkse nakomelingen. Houd dus een paar meter afstand, blijf laag bij de grond en gebruik in plaats daarvan een telelens. En deel de locaties niet!

© Ron van Gool 2022. Alle rechten voorbehouden.

– Wees discretie bij het delen van locaties

Ook al heeft Nederland maar weinig iconische locaties, de stille schoonheid trekt dagelijks hordes fotografen aan. Er zijn zelfs populaire locatiegidsen voor landschapsfotografie. Maar een prominente kwestie is de locatie van zeldzame of broedende vogels en de waarnemingen van zeldzame diersoorten (zoals de wolf) of babydieren. Bij discussies over locatiedelen kunnen de emoties hoog oplopen. We proberen te benadrukken hoe belangrijk het is om open te staan voor dit soort discussies.

– Ken en volg regels en voorschriften

Soms lijkt het alsof het heersende sentiment in Nederland is dat regels er zijn om gebroken te worden. Het uitleggen van de redenen achter de regels helpt fotografen om de juiste keuze te maken. Hou je aan de regels. Dit behoort tot onze educatieve taak.

– Volg altijd de Leave No Trace-principes en streef ernaar om plaatsen beter achter te laten dan je ze aantrof

Gelukkig groeit het besef van de rotzooi die mensen vaak achterlaten. We steunen opruimacties en dringen er bij fotografen op aan altijd een vuilniszak mee te nemen die gevuld kan worden voordat ze de locatie verlaten.

Adder © Ruud van der Bliek 2022. Alle rechten voorbehouden.

– Deze principes actief promoten en onderwijzen aan anderen

Het zich begeven tussen fotografen, zowel professionele als amateurfotografen, en deze principes met hen bespreken, is de belangrijkste focus van de activiteiten van het Nederlandse team. Een verrassend aantal professionele fotografen lijkt terughoudend te zijn in het openlijk delen van de principes, bang voor de terugslag van concurrenten die met de vinger wijzen en zeggen: 'Ja, maar ik zag hem een keer het pad verlaten!' (Of soortgelijke beschuldigingen). Daarom proberen we het belang van open, eerlijke discussies te benadrukken.

nl_NLNederlands