Ethiek in macrofotografie

Artikel door Cynthia Bandurek, Nature First-ambassadeur. Meer informatie over Cynthia hier.

Voor de meesten van ons is het normaal om na te denken over het volgen van bepaalde richtlijnen wanneer we onze kunst aan het doen zijn, de natuur en alle wilde beestjes die daar leven uitbeelden. Helaas zijn er nog steeds fotografen die prioriteit geven aan een goed frame, in plaats van aan het welzijn van het onderwerp dat ze fotograferen. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Hoewel dit gebeurt bij allerlei soorten natuur- en wildlifefotografie, is het duidelijker als we het hebben over macrofotografie. Het lijkt erop dat de grootte van het onderwerp en het gemak om ze te manipuleren bepalend zijn voor de manier waarop we ons gedragen. Het lijkt alsof het verkeerd is om bijvoorbeeld een groot zoogdier te manipuleren, maar het lijkt prima om het met kleine geleedpotigen of kikkers te doen. 

Wij als mensen hebben de neiging om waarde toe te kennen aan verschillende dingen, en we hebben de neiging om te denken dat het leven van bepaalde dieren of levende wezens belangrijker is dan dat van andere, maar ik geloof dat dit niet het geval is. Alle levende wezens vechten om te overleven, om in leven te blijven en hun ding te doen. Ze moeten elke dag duizenden uitdagingen overwinnen. Het leven daarbuiten is zwaar voor elk wezen. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Bijna anderhalf jaar verhuisde ik van mijn land, Argentinië, naar de bossen van Costa Rica. Ik woon in de bergen midden in de jungle en elke dag ben ik getuige van de cirkel van leven en dood in de jungle. Ik zie in iets minder dan een uur tijd een zwerm toekans met alle vogelnesten in een groot gebied, of het gevecht van kikkers om het recht om genen na te laten in de volgende generatie. Het leven is daar al zwaar! Ze hebben ons niet nodig om het nog ingewikkelder te maken!

Fotografie is een activiteit die snel groeit, we doen steeds meer deze fascinerende activiteit die ons verbindt met onze oorsprong: Ons leven in het wild. Maar als we het niet met respect doen, en we anderen niet onderwijzen over het belang van elk levend wezen, zal de impact met het verstrijken van de tijd groter en groter worden. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Zoals ik al eerder zei, lijkt het erop dat bij macrofotografie de richtlijnen nog zwakker zijn dan bij andere soorten fotografie. Als het gaat om het fotograferen van geleedpotigen, zoals bijvoorbeeld insecten en spinnen, gaat het tot het uiterste. Ik heb zelfs tutorials op internet gevonden over hoe je een insect kunt doden om macrofotografie of extreme macrofotografie te maken. Ja, gek, maar er zijn mensen die de dieren doden om een impactvolle foto te maken. Niet zo extreem, maar anderen plaatsen insecten, spinnen, kikkers, hagedissen en slangen op de vriezer om de stofwisseling te verlagen en ze op die manier makkelijk te kunnen fotograferen omdat ze niet kunnen bewegen. 

Die dieren zijn ectotherm, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van een externe energiebron om hun eigen temperatuur te regelen. 

Dat zijn praktijken die mensen zelf kunnen doen, maar ik moest ook zien hoe fotografen die fotografieles geven of fototours maken op exotische locaties een podiumsessie aanbieden met reptielen en kikkers. Dat betekent dat de dieren worden gemanipuleerd, uit hun omgeving en leven worden gehaald, ze een tijdlang in gevangenschap worden gehouden, als speelgoed worden gebruikt in de fotosessie, terwijl ze op een eerder afgesneden bloem of plant worden geplaatst. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Het is natuurlijk de gemakkelijkste manier waarop alle aanwezigen van de workshop met uitstekende foto's naar huis kunnen gaan. Maar niet één ervan is echt. En geen van hen vertelt het echte verhaal van de dieren, en geen van hen leert ons over het leven, het gedrag en de uitdagingen van die dieren. 

Het volstaat te zeggen dat die dieren aan stress lijden die hun voortbestaan in gevaar kan brengen, zodra ze weer in het wild worden vrijgelaten. Maar er zijn nog meer risico's voor die dieren. Amfibieën gaan bijvoorbeeld in hoog tempo achteruit door een Chytrid-schimmel die zich over de wereld verspreidt, voornamelijk als gevolg van de illegale dierenhandel. Als we de dieren manipuleren, dragen we bij aan het probleem. Chytrid-schimmel wordt overgedragen door direct contact tussen kikkers en kikkervisjes, of door blootstelling aan geïnfecteerd water. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Amfibieën zijn ook gevoelig, hun huid is zeer doorlaatbaar en ze zijn kwetsbaar voor gifstoffen. Stel je voor dat wanneer je midden in de jungle bent, je waarschijnlijk vol zit met een of ander insectenwerend middel om muggen en andere insectenbeten te vermijden, en als je ze manipuleert, breng je ze schade toe. 

Het is onze verantwoordelijkheid als fotografen om het welzijn van onze onderwerpen voorop te stellen, boven een goede lijst. Altijd de natuur voorop!

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

De natuur heeft ons veel te bieden, niet alleen de plezierige tijd die we eraan besteden als we ons vak uitoefenen. Ons hele leven is gebaseerd op wat we hebben kunnen leren door de natuur te observeren. De natuur was een inspiratie voor onze kunst, maar ook voor onze techniek, wetenschappelijk onderzoek en vrijwel elk aspect van ons leven. 

Fotografie stelt ons in staat die wereld binnen te gaan en te leren over de verbazingwekkende levende wezens die onze planeet met ons delen. Uiteindelijk schaden we niet alleen de dieren of het milieu, we missen ook de kans om te leren en ons te verbazen over de wondere wereld waarin we leven. 

Een foto hebben die we in die kunstmatige omstandigheden hebben gemaakt, is vanuit mijn oogpunt als het hebben van een bibliotheek vol boeken die we nooit lezen. 

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Maar wat kunnen we doen?

  • Wees verantwoordelijk als we fotografie doen

  • Als je gaat reizen of assisteren bij een workshop, kies dan degenen waarvan je weet dat ze de natuur respecteren en geef prioriteit aan het welzijn van het onderwerp waarmee je gaat werken

  • Houd er rekening mee wanneer u zich op sociale media bevindt en promoot en valideer niet het werk van degenen die geweldige foto's hebben maar die zijn gemaakt met gebrek aan respect voor de onderwerpen. 

  • Inspireer anderen met je werk en breng ze op de hoogte van de problemen die verband houden met het slechte gedrag van fotografen. 

  • als je lesgeeft, workshops maakt of fotoreizen maakt, wees dan respectvol voor de natuur en leer je begeleiders respectvol om te gaan met de onderwerpen waarmee je werkt.

  • Volg altijd de Nature First - Kernprincipes

© Cynthia Bandurek 2022. Alle rechten voorbehouden.

Alle foto's die u in dit artikel ziet, zijn genomen in natuurlijke omstandigheden, zonder manipulatie van de dieren. Als we leren over het gedrag van de dieren, en we leren de techniek, kunnen we verbazingwekkende resultaten behalen zonder de noodzaak om een podium te bouwen en de dieren schade toe te brengen. 

nl_NLNederlands