Natuureconomie, Nature First en vakantiemindset: wat hebben ze gemeen?

Onze dromen om door Europa te reizen, vooral na verschillende lockdowns, worden steeds groter en we kunnen bijna niet wachten om onze meest gewenste bestemmingen weer te kunnen verkennen. In Europa, zelfs over de hele wereld, zien we een grote groei in de natuureconomie. Outdoortoerisme, zoals wandelen, kanoën, fotoreizen, natuurworkshops etc. is momenteel erg populair. Wat is de impact van dit alles op de natuur en kan de natuur ook profiteren van deze grote commerciële groei? NATURE FIRST sprak met NATURE FIRST Regional Advocate, Petra Draskovič Pelc, Simon Collier, die zijn eigen natuurontwikkelingstoerismebedrijf Nature Tourism Development runt en samenwerkt met de European Safari Company, en Aukje van Gerven van de European Safari Company, onze nieuwe Bronze Partner, om enkele gedachten en voorbeelden te belichten over hoe u ten volle kunt genieten van uw vakantie en tegelijkertijd weet dat deze verantwoord/duurzaam is.

Asset 1@2x.png

De Europese Safari Company maakt deel uit van de vzw Rewilding Europe.
Hun reizen ondersteunen rechtstreeks de natuur, dieren in het wild en lokale culturen op unieke plekken op onze continenten. Reizigers van de European Safari Company ervaren niet alleen enkele van de mooiste natuur van Europa, maar leren ook direct over en dragen bij aan het opnieuw in het wild stellen van de natuur en ondersteunen lokale gemeenschappen. Speciale heffingen van elke boeking ondersteunen rewilding-initiatieven, terwijl lokale natuurgebaseerde bedrijven profiteren van inkomsten, het creëren van banen en ontwikkelingsondersteuning van Rewilding Europe.

 

ONTMOET PETRA

www.petradraskovic.com

Petra Draškovič Pelc is een nieuwsgierige onderzoeker in hart en nieren, die ook een doctoraat in de biomedische wetenschappen heeft, maar altijd zeer dicht bij de natuur is gebleven. Nieuwsgierigheid en tijd doorbrengen in de natuur heeft haar gevormd en haar geholpen de wereld om zich heen te verkennen.

Ze besloot in 2015 om van haar hobby (fotografie en reizen) haar beroep te maken. Sindsdien werkt ze als professionele fotograaf, verantwoordelijke natuurgids, gecertificeerde toeristische en interpretatieve gids, en onderzoeker via verschillende projecten, en eigenaar van haar eigen eco- reisorganisatie ARS NATURAE (www.petradraskovic.com). Omdat ze erg gepassioneerd is door schrijven, werkt ze samen met verschillende tijdschriften, geeft ze lezingen, lezingen of deelt ze haar liefde voor de natuur door middel van gidsen.

Ze houdt van sereniteit, eenzaamheid en het licht van wilde natuurlijke plaatsen, evenals de schoonheid van de ongerepte natuur van haar huis - Kočevsko, het geheime bos van Slovenië.

Petra, naast vrijwilligerswerk voor NATURE FIRST, werk je sinds 2018 als partner bij de EUROPEAN SAFARI COMPANY en de Rewilding Europe-programma's. Kunt u kort uw werk en uw betrokkenheid toelichten? En waarom heb je besloten om met hen samen te werken als een van hun lokale partners? Wat maakt ze volgens jou anders dan andere reisorganisaties? 

petra – Voor het EUROPEAN SAFARI COMPANY organiseer ik tours in Slovenië, voornamelijk in het Kočevsko-gebied, maar ook door heel Slovenië om de natuurlijke en culturele diversiteit die we in zo'n klein gebied hebben te benadrukken. Natuurlijk heeft elke tour een stukje natuurbehoud; Ik heb me onlangs toegewijd aan de Lynx. Zoals je misschien hebt gehoord, zijn er verschillende Lynxen opnieuw geïntroduceerd in Slovenië via het LIFE LYNX-project en mijn inspanningen om dit wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen, bestonden uit het kopen van een nieuwe halsband om de activiteit van de lynx te volgen. De heffingen van onze reizen via European Safari Company gaan dus rechtstreeks naar het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek en het verschaffen van nieuwe kennis over het meest ongrijpbare dier in ons Dinarische woud.

De missie en ethiek van zowel de European Safari Company als de Rewilding Europe-organisatie sluiten goed aan bij mijn eigen mentaliteit, dus ik ben erg blij en trots om met hen samen te werken. Ik waardeer hun waarden, zoals het verhaal erachter en waar ze naartoe gaan, en ik bewonder hun inspanningen om wilde dieren terug te brengen naar Europa.  

Aukje, Petra & Simon, voordat we ingaan op het hoofdonderwerp, wat voor toerist of reiziger ben jij?

Simon:  Ik hou van reizen. Ik denk dat een van de meest diepgaande vormen van opleiding en ervaring in het leven is om naar verschillende plaatsen te kunnen reizen. Ik ben een natuurjunk door passie en door handel. Voor mij zijn natuurbestemmingen mijn trekpleister, maar ik geniet ook erg van andere delen van de wereld waar ze zeer sterke culturele ervaringen hebben. Als ik reis, probeer ik naar plaatsen te gaan waar er zo min mogelijk toeristische impact is, omdat toerisme altijd een grote impact heeft op zowel het gebied als de mensen. Ik ben altijd geïntrigeerd door de onontdekte aspecten van plaatsen, niet noodzakelijkerwijs alleen door in contact te komen met andere mensen, maar ook door nieuwe ontdekkingen over de persoonlijke aard. Daarom heb ik altijd de neiging om verschillende culturen te verkennen. Als het om de natuur gaat, wil ik verschillende natuurfenomenen, soorten zien, ook al reis ik niet specifiek om deze fenomenen of soorten te zien en probeer ik altijd de balans te vinden tussen tijd in de natuur en met mensen. Maar ik ben nieuwsgierig, ik hou van reizen en nieuwe bestemmingen ontdekken. Ik ga ook graag terug naar de plaatsen die we kennen, waar ik een geweldige ervaring heb gehad. 

Petra:  Ik ben verliefd op het bos, de bergen en het licht in het noorden. Voor mij is het zijn in het wild zijn waar ik van hou, ik hou erg van wandelen en gewoon om in de natuur te zijn, luisteren, aanraken, voelen, observeren. En als fotograaf zoek ik naar bijzondere lichtomstandigheden, bijzondere natuurmomenten of interactie met soorten. Veel van mijn persoonlijke reizen zijn eigenlijk gewijd aan fotografie. Het is niet altijd alleen de natuur, maar ook de lokale mensen en hun relatie met de natuur trekt mij erg aan. Daarom probeer ik dit tijdens het reizen te combineren. 

Aukje:  Ik ben waarschijnlijk vrij actief, ik besteed niet echt de hele dag aan het kijken naar dieren in het wild, ik ben meer een natuurgenieter, ik ben graag actief in de natuur, ga wandelen, hardlopen of klimmen of zwemmen. Voor mij werkt de combinatie van buiten zijn, in de natuur zijn, de wind door mijn haren voelen, de vogels zien vliegen en tegelijkertijd niet stilzitten heel goed.

In Europa, maar ook over de hele wereld, zien we een grote groei in 'Natuureconomie'; outdoortoerisme is momenteel erg populair, zoals wandelen, kanoën, fototours, natuurworkshops enz. Zoals je hierboven hebt uitgelegd, groeien door de comeback van een breed scala aan iconische diersoorten in Europa de mogelijkheden voor het observeren van wilde dieren en commerciële activiteiten. . Kunt u uitleggen of de natuur daadwerkelijk profiteert van deze grote commerciële groei?

www.rewildingeurope.com

Opgroeien, Aukje genoten van de natuur meestal te paard, wat een liefde voor bijbracht binnenwandelen wilde ruimtes. Ze heeft een MA in rechten en geschiedenis en ontdekt echte avontuurlijke reizen tijdens het fietsen van Tanzania naar Nederland. Deze once in a lifetime ervaring opende haar ogen voor het belang van het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Toen Aukje klaar was met haar fietstocht, ging ze aan de slag als directeur van non-profitorganisatie Respect the Mountains.

Aukje werkt nu als de Europese Safari Company Operationeel manager, waar ze kan combineren haar liefde voor reizen en de natuur. Ze wil dat onze gasten niet alleen genieten van een heerlijke vakantie, maar ook dichter bij de natuur komen, zodat ze op hun beurt hun toerismedollars kunnen gebruiken om zorg voor wilde ruimtes. Aukje houdt zich bezig met partnerships, training en productontwikkeling.

In Europa, maar ook over de hele wereld, zien we een grote groei in 'Natuureconomie'; outdoortoerisme is momenteel erg populair, zoals wandelen, kanoën, fototours, natuurworkshops enz. Zoals je hierboven hebt uitgelegd, groeien door de comeback van een breed scala aan iconische diersoorten in Europa de mogelijkheden voor het observeren van wilde dieren en commerciële activiteiten. . Kunt u uitleggen of de natuur daadwerkelijk profiteert van deze grote commerciële groei?

Aukje: Je hebt helemaal gelijk, het is echt belangrijk dat de natuur niet wordt gebruikt als “Oh, ik ga op vakantie, ik ben in een prachtig natuurgebied, en of ik nu op wildexpeditie ga met een gids of op een buitenactiviteit , en veel plezier en na een week ben ik er weer uit”. Maar heeft de plaats die ik heb bezocht daadwerkelijk baat gehad bij mijn verblijf??! Dit is een belangrijke vraag. Daarom hebben we 5 %-heffingen bovenop de prijs van elke safariboeking geplaatst. Dit geld gaat rechtstreeks naar de lokale gebieden waar u naartoe bent gereisd. Dit wordt meestal besproken met lokale partners en we beslissen waar dit het meest nodig is: zoals voor het aanleggen van paden, het helpen van natuurprojecten enz. Dus als je daadwerkelijk naar deze gebieden gaat, heb je niet alleen een geweldige tijd gehad; lokale ondernemers hebben geprofiteerd (zoals lokale gidsen, lokale accommodaties), maar ook de lokale omgeving zal profiteren als deze bedrijven "teruggeven" aan de natuur. 

Lokale mensen worden zich ook steeds meer bewust van de meer ethische organisaties en ze weten dat ze, terwijl ze met hen reizen, een eerlijk loon krijgen, dat het observeren van dieren in het wild op een ethische manier zal gebeuren, maar er is ook een andere component – je hebt gebruikt het gebied, dus hoe u terug gaat geven aan dat gebied. En financiering is een goede manier, omdat dit ook lokale organisaties ondersteunt die werken aan het veilig en natuurlijk houden van dat gebied.

Simon:  Voor de pandemie zat het natuurtoerisme in de lift, aan een constante opmars. Wat vorig jaar de meeste mensen over de hele wereld heeft geleerd, is dat hun band met de natuur dieper is dan ze zich hadden voorgesteld. Dat stelt ons tegelijkertijd voor een heel interessante kans en uitdaging, namelijk dat de impact die we hebben op de natuur moet worden verminderd, maar tegelijkertijd moeten mensen de kans krijgen om met de natuur om te gaan. Kunnen we het aantal mensen dat bepaalde gebieden bezoekt controleren?! Zo ja, hoe kunnen we dat doen? Kunnen we de hoeveelheid tijd beperken die we in een gebied mogen doorbrengen?! En hoeveel toerisme willen we ontwikkelen in dit gebied?! Allemaal vragen die we onszelf zouden moeten stellen. Ik geloof heilig in een low impact model, dus zo min mogelijk impact op de natuur (je kent de slogan - take only photos and leave only footprints) maar er is ook een 'compromis' dat gemaakt moet worden van de kant van de natuur als nou, - dit bedoel ik met het gebruik van kleine geselecteerde bedrijven die rechtstreeks iets teruggeven aan de natuur. Ik denk dat deze financiële relatie met de natuur beter begrepen moet worden, het moet als normaal worden beschouwd om altijd partners te kiezen die iets terugdoen voor het gebied waar ze actief zijn, niet alleen 'groene marketing'. Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar dit geld eigenlijk naar toe gaat. Omdat steeds meer mensen dit willen weten, moeten we een balans vinden waarin mens en bedrijf zowel voordelen als kansen hebben in hun relatie met de natuur. Dit betekent echter wel dat mensen zich ook verantwoordelijk moeten voelen om dit evenwicht te beheren, te beschermen, te behouden en er de pleitbezorger van te worden voor de rest van de wereld.

Fotocredit: ©2021 European Safari Company - Juan Carlos Muñoz

Petra, een van onze lokale gidsen en zelf fotograaf, zou weten dat als er geen beren meer in Slovenië zouden zijn, dat een grote impact zou hebben op een deel van haar bedrijf, ze minder gasten zou hebben voor haar tours of fotoworkshops. Zelfs WWF heeft onlangs een paper uitgebracht waarin toerisme wordt omgezet in een groene economie, dwz een economie die wordt gemeten aan de hand van de positieve impact op zowel de sociale economie als de duurzaamheid van natuurgebieden. Dat is geweldig, want dit legt meer druk op de toeristenindustrie om een positievere relatie met de natuur te hebben. En er zijn al veel goede voorbeelden. Zoals het verbazingwekkende project in Roemenië in de Karpaten, waar toeristische activiteiten worden georganiseerd om beren of bizons te spotten, of u kunt direct financieel bijdragen aan het voortzetten van deze natuurbeschermingsprojecten. Het gaat echter niet alleen om het geld, de euro's, die in die projecten gaan, maar ook om de boodschap, waarom dit gebeurt, waarom dit belangrijk en noodzakelijk is. En deze boodschap moet consumenten, gasten, reizigers bereiken en dan heeft het de kracht om te veranderen! Dat is een heel groot deel dat de toeristenindustrie kan doen - de perceptie van de reiziger en het grote publiek veranderen, zodat ze een beter begrip krijgen van de impact die ze hebben door daar te zijn en hoe ze mogelijk kunnen bijdragen aan het gebied dat ze hebben beïnvloed . 

Het is belangrijk om 'duurzaam' te denken en veel om onze bestemmingen te geven. Wat hebben Rewilding Europe, Nature Economy, Nature First en vakantiementaliteit met elkaar gemeen? Hoe kunnen ze van elkaar profiteren? Wat zijn de voordelen van al deze concepten? 

Simon:  Een belangrijke schakel tussen deze drie initiatieven is de intrinsieke rol en het belang van de natuur voorop. Dit op de voorgrond plaatsen van de initiatieven is essentieel voor een gelijkgestemde boodschap aan mensen - we zijn zowel onderdeel van als verantwoordelijk voor de natuur. Hoewel elke organisatie een andere rol speelt, is de waarde rond de natuur van cruciaal belang en klopt deze.

Fotocredit: ©2021 European Safari Company - Staffan Widstrand

Aukje: Ik denk dat het uiteindelijk van de lokale organisaties moet komen, die kennen het gebied het beste. Als reisagent kan ik het gebied bezoeken, zien hoe mooi het is, maar je weet niet wat er jaar na jaar gebeurt. Daarom is het erg belangrijk dat u contact maakt met mensen ter plaatse, omdat zij de veranderingen in de omgeving kunnen zien. We zouden kunnen denken dat het super is als we met een groep van 20 man op pad gaan, omdat dit extra geld oplevert voor de lokale bevolking, maar dan beginnen we te merken dat bepaalde dieren niet meer naar bepaalde plekken komen, omdat er gewoon te veel mensen of gewoon te veel lawaai. Het is erg belangrijk om te luisteren naar het advies van de lokale gidsen en de lokale organisaties. Dus als ze zeggen dat ze graag toerisme hebben, maar ze alleen kleine groepen of een bepaald aantal toeristen per dag in een natuurgebied kunnen accepteren, dan moeten we daaraan voldoen. En als dat betekent dat de prijs van de reis omhoog gaat, nou, dat is de prijs die mensen zullen moeten betalen. 

Het is belangrijk dat al deze activiteiten niet alleen commercieel zijn, maar dat er ook wordt samengewerkt met lokale gidsen, rangers of natuur-/beschermingsorganisaties die voor de natuur zorgen. Het moet niet alleen om het geld gaan. Het is goed dat er geld naar het gebied is gebracht, maar er moet een balans zijn.

Petra:  Ik begeleid vaak naar de gebieden dicht bij het oerwoud (Slovenië). Dit zijn weliswaar magneten, maar het zijn ook zeer fragiele habitats en het is dan ook niet toegestaan om in of door de bossen te lopen, er zelfs geen foto's te maken, ook al is dat voor veel toeristen erg verleidelijk. Nou, we kunnen dit alleen vanaf de zijkant doen. Hier zie ik wat ik als gids en als Nature First-ambassadeur kan doen om de ongerepte (of oerbossen) te helpen blijven zoals ze zijn en ze hun natuurlijke proces te laten voortzetten zonder menselijke tussenkomst. Door toeristen uit te leggen waarom we dit doen, kunnen ze beginnen te begrijpen waarom het cruciaal is om niet naar binnen te gaan. Door zelf het goede voorbeeld te geven en respect te tonen voor de natuur, kun je mensen daadwerkelijk veranderen. En vaak krijg ik feedback van de gasten dat hun ogen zijn geopend, dat ze dingen anders zien en dat ze het begrijpen. Niet alleen met hun verstand, maar ook met hun hart. Door ze het te laten begrijpen, voelen en ertoe te brengen – ja, je kunt ze echt veranderen. En vooral op vakantie, als ze ontspannen en open zijn, kunnen ze makkelijker zien en deze boodschap verder verspreiden.

Voor mij als local is het ook belangrijk om te zien dat we met onze activiteiten het gedrag van dieren niet hebben veranderd. Het bos is de thuisbasis van beren, wolven, enz… Als ik geen sporen of geen andere activiteit van hen meer zie, is dat voor mij een duidelijk teken dat we een stap te ver zijn gegaan met onze menselijke aanwezigheid, dat het te storend is voor de dieren. En dat hadden we niet mogen laten gebeuren. Het is echter ook belangrijk dat alle gidsen in de omgeving dit respecteren en deze mentaliteit delen. 

Fotocredit: ©2021 European Safari Company - Bruno D Amicis

Deze concepten, met de natuur en de NATURE FIRST principes in het achterhoofd, gaan ook reisbureaus van elkaar onderscheiden en de mensen die een vakantie boeken kiezen het bedrijf waarvan zij denken dat het het beste past als reispartner?

Aukje: Ja, ik denk dat mensen steeds meer op zoek zijn naar meer verantwoorde manieren van reizen, weg van de grote massa. En met de juiste hoeveelheid informatie kun je het goede voorbeeld geven en een groot verschil maken voor de natuur.

 

ONTMOET SIMON

www.naturetourismdevelopment.com

Simon Collier werd geboren in Zuid-Afrika en begon zijn safaricarrière meer dan twintig jaar geleden in een brede sector van de safari- en toerisme-industrie. Zijn ervaring varieerde van gids tot kampmanager, sales & marketing en general manager van grote groepsreizen. 

Simon woont momenteel in Nederland en heeft een zeer sterke band met ecotoerisme en de natuur, waarbij hij een sterke rol speelt in gidstraining en mentorschap binnen Europa.

Simon besteedde vijf jaar aan het ontwikkelen van de natuur- en toerisme-industrie in heel Europa en werd een expert in het ontwikkelen van duurzame bedrijven in plattelandsgebieden in veel landen. 

Hij richtte in 2017 de European Safari Company op en startte in 2019 zijn eigen bedrijf: Ontwikkeling van natuurtoerisme

Simon is gepassioneerd door dieren in het wild en de natuur en heeft echte ervaring in het veld. Hij heeft uitstekende sociale vaardigheden en heeft gasten, media en partners ontvangen.

Wat is jouw beste advies om reizigers, toeristen, (natuur)fotografen kennis te laten maken met de natuur? Waar moeten we ons van bewust zijn? Of wat zijn de belangrijkste zorgen op het gebied van natuurbehoud?

Simon: het ligt eraan met wie je te maken hebt. Mensen zullen je energie voelen en ze zullen je waarschijnlijk tot op zekere hoogte gaan imiteren. De manier waarop u dit onderwerp benadert, straalt dus ook af op de gasten. Als je voorzichtig en respectvol en vredig bent, zullen zij dat ook zijn. Je moet ook de behoeften van mensen begrijpen, wat hun interesses zijn, en weten dat je het vermogen hebt om hun perspectief te veranderen. Dus begin voorzichtig, zacht – houd ze geïnteresseerd, laat ze zich bezighouden met de natuur, maar zorg er tegelijkertijd voor dat ze de natuur niet schaden of beschadigen. Wat je wilt bereiken, is mensen in een ruimte laten zijn waar ze zich comfortabel genoeg voelen om te ontdekken. Zo leren ze ook, door hun eigen ervaringen. De gidsen hebben de verantwoordelijkheid hen te informeren en uit te leggen waarom sommige activiteiten schadelijk zijn, waarom we bepaalde dingen niet doen en hoe we nog meer voor de natuur kunnen zorgen. Het heeft echt betrekking op 'het goede voorbeeld geven', maar ook om hen informatie te geven over waarom het zo is en hoe belangrijk het is om met de natuur om te gaan.

Aukje: The European Safari Company werkt samen met lokale partners die ethisch werken; zij weten wat de lokale wet- en regelgeving en natuursituaties zijn. Dit kan natuurlijk enigszins verschillen tussen landen. We leiden onze gidsen op, zodat we weten dat ze bijvoorbeeld werken volgens de ethiek en regels rond wildlife-watching. Zo zorgen we voor zo min mogelijk impact op de natuur of dieren.

Wij als European Safari Company kunnen mensen wel advies geven, maar uiteindelijk is het toch de lokale gids die hen vertelt wat ze wel en niet mogen doen. En als reisagent voelt u zich zelfverzekerd in de wetenschap dat uw gidsen weten wat ze doen. 

Op dit moment zitten we midden in de Rewilding Tourism Training, omdat we het cruciaal vinden om gidsen op te leiden om de juiste boodschap over te brengen aan de gasten. Het is oorspronkelijk opgericht om ervoor te zorgen dat alle gidsen en partners werden opgeleid in de principes van het opnieuw verwilderen, maar ook op een manier die de natuur en ethiek respecteert, zoals we hierboven al hebben besproken. Gidsen kunnen ook een zeer educatieve rol hebben. Je wilt ook dat ze zorgen voor het juiste niveau van leerzame en vermakelijke momenten, zodat de gasten niet alleen veel leren, maar zich tegelijkertijd ook vermaken.

Fotocredit: ©2021 European Safari Company - Bruno D Amicis

Petra, in relatie tot wat eerder is gezegd, kun je ons iets meer vertellen over je ervaring als lokale gids

Petra:  We zien de natuur op televisie, in documentaires, lezen erover in boeken. Het is er allemaal. Mensen komen vaak met de verwachting dat hoewel er slechts ongeveer 1000 beren in Slovenië leven, er één zal verschijnen zodra je het bos ingaat. Wachtend op jou. Net zoals je een koffie zou bestellen. Velen begrijpen niet hoe beren leven, hoe verlegen ze zijn of zelfs bang zijn voor mensen. Hoe cruciaal het is om in deze kwestie verantwoordelijk te zijn om niet nog meer problemen te creëren. Je moet niet vergeten dat samenleven met grote carnivoren niet altijd gemakkelijk is, en zonder de juiste kennis is het gemakkelijk om enige schade aan te richten die er uiteindelijk toe kan leiden dat soorten uitsterven of in gevaar worden gebracht. Dit zal vooral gebeuren als het lokale bewustzijn en de acceptatie wegvallen. Het educatieve element in de begeleiding vind ik noodzakelijk. Ja, je moet mensen ook begrijpen, je moet ze in staat stellen het te voelen, ermee om te gaan. Zonder hun eigen ervaring zullen ze het nooit kunnen begrijpen of er van gaan houden. En we beschermen alleen waar we van houden. Dus we "moeten" dat zaadje planten om van de natuur te houden in hun hart.

Maak je je wel eens zorgen dat een van deze “specifieke” natuurlocaties hotspots worden en daardoor te druk? Wat is jouw mechanisme om dit in balans te houden om de natuur te behouden?

Aukje: De lokale gids is de hoofdrolspeler, omdat hij of zij in het veld kan uitleggen wat de gevolgen zijn van de actie van de gast. Hierbij is het ook van belang om geen exacte specifieke natuurlocaties te delen of te publiceren. En als mensen dat doen, adviseer hen dan om er een stuk educatieve informatie bij te voegen. Ik denk dat je een soort verantwoordelijkheid hebt dat als je mensen vertelt ergens heen te gaan, je er ook aan toevoegt hoe ze er op verantwoorde wijze van kunnen genieten. 

Simon, je noemde de kracht om te veranderen. Maar hoe breng je de geweldige impact hiervan in evenwicht met de impact van sociale media op natuurlocaties, die niet altijd even positief is? 

Simon: Door de kracht van social media heb je direct contact met grote groepen mensen. Vaak zien we dit syndroom "Ik moet een foto van mezelf maken voor de Eiffeltoren", in plaats van te begrijpen hoe lang het duurde om de Eiffeltoren te bouwen, hoeveel hij weegt, of eigenlijk hoeveel mensen eraan hebben gewerkt om bouw het of waar is het belangrijk voor, waarom is het daar? Dus als we naar de natuur kijken in dezelfde vorm, presenteert de natuur ons de meest geavanceerde, mooiste, dynamische, steeds veranderende achtergrond of canvas. Denk maar eens aan alle foto's die mensen al hebben gemaakt, hoe verschillend en divers dezelfde scène kan zijn, afhankelijk van het seizoen, het weer, de stemming waarin je je bevindt, verschillende invalshoeken enz. Het is belangrijk om sociale media te gebruiken voor positieve verandering en educatie , en niet om de volgende 'massatoerisme'-bestemming te stimuleren. Gevoeligheid, controle en educatie moeten op de voorgrond staan.

Fotocredit: ©2021 European Safari Company - Bruno D Amicis

Petra: Ik geloof dat sociale media vaak niet de beste voorstanders van de natuur zijn. Zoals we zien, probeert iedereen zodra er een foto van bloeiende bloemen op een bepaalde locatie is, daarheen te gaan en zijn eigen foto te maken, zonder echt na te denken over de impact die dat zou kunnen hebben op de bloemen of het gebied. We moeten meer nadenken over onze acties, we moeten een opmerking toevoegen over hoe verantwoordelijk te zijn, later te posten, ons correct te gedragen op de locatie; dit betekent op de paden lopen, de regels respecteren, voorzichtig zijn met het delen van locaties, geen schade toebrengen aan de bloemen of andere onderwerpen ten behoeve van een foto. Met de mentaliteit van "laat deze foto gewoon doen zoals we die op Instagram of Facebook hebben gezien" en likes verzamelen op sociale media, ben ik bang dat we de basis vergeten. Wanneer we beginnen te kijken met het hart en aanraken met onze ogen, ontwikkelen we een echte relatie met de natuur, een relatie die ons zal veranderen. Dat zal ook ons perspectief op reizen veranderen. Heb je in gedachten welke omgeving je wilt ervaren, drukke gebieden waar niemand de natuur of regels respecteert, waar kwaad wordt aangericht, bloemen worden geschopt en dieren bang worden gemaakt? Waarschijnlijk niet. De natuur zal je het mooiste perspectief laten zien als je begint te geven. Wees dus voorzichtig bij het plannen van uw vakantie, hoe u uw voetafdruk wilt achterlaten. Hoe jouw ervaring van de wereld zou veranderen, terwijl je iets teruggeeft aan de natuur en mensen die hartstochtelijk voor hun huis en de natuur zorgen en deze beschermen. Ik weet zeker dat je nog steeds fantastische momenten met je vrienden zult kunnen delen, maar meer nog, je zult een positieve impact delen, geleid door je persoonlijke goede voorbeeld. Wees dapper genoeg om in deze schoenen te stappen en bonne voyage!

nl_NLNederlands