Maak kennis met onze partners: PhotoHound

Interview door Brynn Schmidt, Nature First Staff, alle reacties en foto's door Luka Esenko

Nature First werkt samen met organisaties die ons doel delen om de natuurlijke en ongerepte gebieden van de wereld te beschermen en te behouden. Zowel PhotoHound als de oprichter, Luka Esenko met Ensenko Workshops, zijn partners van Nature First en passen goed bij onze missie en doelen. We vroegen Luka om ons meer te vertellen over PhotoHound en waarom ze samenwerken met Nature First. We hopen dat je het net zo leuk vindt om hem te leren kennen als wij. 

Vertel ons over PhotoHound

PhotoHound is een community waar fotografen de beste fotoplekken ter wereld delen en vinden. We zijn een klein team van vier fotografen, verspreid over vier verschillende plaatsen: Londen, Wales, Berlijn en Ljubljana. We hebben PhotoHound gemaakt omdat we geloven dat er een betere manier is om fotolocaties te delen met de fotografiegemeenschap - een manier waarbij we het goede voorbeeld geven en de natuur voorop stellen voordat we de foto maken. Onze missie is om fotografen te inspireren om creatief maar verantwoord te verkennen, waarbij we zorg dragen voor de locaties die we fotograferen. We gaan door met het 'bootstrap' van PhotoHound en hebben de beslissing genomen om niet op zoek te gaan naar risicokapitaalinvesteringen, zodat we trouw kunnen blijven aan onze waarden. Voor ons gaat het om het opbouwen van een lifestyle-bedrijf waarmee we een percentage van onze inkomsten kunnen delen met de fotografiegemeenschap en liefdadigheidsorganisaties die milieu-initiatieven ondersteunen.

Wat bracht je ertoe om samen te werken met Nature First?

De belangrijkste reden is dat we gemeenschappelijke waarden delen over de bescherming van de natuur en ons milieu. We begrijpen dat het delen van locaties negatieve gevolgen kan hebben en we wilden dit op verantwoorde wijze en met minimale impact doen. De Nature First-gemeenschap heeft veel kennis en we geloven dat we kunnen leren en verbeteren door onze samenwerking. 

De meeste mensen zouden zich afvragen waarom een bedrijf dat fotolocaties deelt een partner is van Nature First. Wat is uw benadering en hoe stemt deze overeen met het Nature First-principe van "Gebruik discretie bij het delen van locaties"?

Dit is een terechte vraag en hier zijn een paar gedachten hierover. Ten eerste zullen we nooit kunnen voorkomen dat mensen naar plaatsen gaan en foto's maken. Als iemand de locatie van een bepaald Instagram-shot wil vinden, is de informatie daar. Wat we kunnen doen, is mensen leren hoe ze deze locaties kunnen benaderen (of vermijden) en dit op een verantwoorde manier kunnen doen. We kunnen uitleggen waarom het problematisch is, wat fotografen kunnen doen om te helpen, en herhalen dat geen enkele opname het waard is om het milieu te schaden. Ten tweede, wat als we alternatieve locaties aanbieden? Er zijn veel fotografen die liever minder populaire plaatsen verkennen - plaatsen die veilig en zonder gedoe te bezoeken zijn. Dit is precies wat het toeristenbureau van Nieuw-Zeeland heeft geprobeerd te doen; om mensen weg te leiden van de overbezochte Instagram-spots naar alternatieve plaatsen die een toename van het bezoek kunnen ondersteunen. Als je dat nog niet hebt gedaan, bekijk dan hun campagnes op sociale media - ze zijn to the point en briljant grappig. 

We moeten ook dingen in perspectief plaatsen. De meeste spots op PhotoHound kunnen prima worden gedeeld en genoten door fotografen die een beetje gezond verstand gebruiken. Velen zijn stedelijke gebieden, plaatsen met een goede toeristische infrastructuur en gemarkeerde paden. Evenzo zijn er een aantal locaties die we om voor de hand liggende redenen niet op PhotoHound zouden delen. Het is niet altijd zwart-wit, vandaar het Nature First-principe om discretie te gebruiken bij het delen van locaties. Het is ook de reden dat we een manier hebben gecreëerd voor fotografen om elke locatie te labelen als "Vrij fotograferen" of "Zorgvuldig fotograferen", waarvoor wat extra advies nodig is. Ook bekijken we welke locaties door het curatieteam moeten worden afgekeurd om te delen omdat ze “te kwetsbaar” zijn. 

Je lijkt je benadering van het delen van foto's aanzienlijk te hebben veranderd vanaf de begindagen van je vorige bedrijf, Snapp Guides. Wat heeft tot deze verandering geleid?

We realiseerden ons dat er een meer inclusieve manier was om locaties te delen in plaats van het publiceren van handleidingen voor één auteur, dus hebben we ons ingezet om door de gemeenschap bijgedragen inhoud op onze website te introduceren. Nu kan iedereen een spot of een afbeelding toevoegen.

Het PhotoHound-team beheert elke plek die aan ons platform wordt toegevoegd. We wijzen plekken af waarvan we denken dat het onthullen van de locatie het milieu zou schaden of problemen met lokale gemeenschappen zou veroorzaken. Het tagging-systeem sluit goed aan bij onze richtlijnen voor verantwoord fotograferen en stimuleert fotografen om na te denken over bruikbare adviezen voor andere bezoekende fotografen. Ik ben blij te kunnen zeggen dat onze gemeenschap dit heel goed heeft overgenomen en dat de meeste mensen zich zeer bewust zijn van de impact die fotografen (inclusief zijzelf) hebben op het milieu.

Hoe heeft uw publiek gereageerd op de manier waarop u nu locaties deelt?

Mensen houden van het idee dat ze zelf locaties kunnen toevoegen en op een verantwoorde manier favoriete plekken kunnen delen. Ze genieten van de app en we hebben gezien dat er veel geweldige inhoud op de wereldkaart is gedeeld. Onze nieuwe aanpak is ook interactiever; gebruikers sturen ons regelmatig rapporten en suggesties om de spots te verbeteren. Dit bracht ons ertoe een commentaarsysteem voor locaties te implementeren om het nog meer gemeenschapsgericht te maken en te laten reageren op wat er in de toekomst op elke locatie gebeurt. Onze leidende mobiele ontwikkelaar, Anton, is een fervent natuur- en landschapsfotograaf. Hij kwam bij ons team nadat hij naar de podcast bij Matt Payne's F-Stop Collaborate and Listen, waar we het hadden over verantwoorde fotografie en het delen van locaties. 

Waar ben je momenteel mee bezig?

Op dit moment leggen we de laatste hand aan de PhotoHound mobiele app. Hierdoor kunnen onze gebruikers onze gidsen onderweg hebben en de inhoud offline gebruiken. We hopen op het juiste moment live te gaan met de app, nu mensen eindelijk weer veilig kunnen reizen. 

Persoonlijk doe ik hier in Slovenië veel aan fotografie. Met de reisbeperkingen van Covid heb ik meer tijd om plaatsen te verkennen waar ik normaal niet heen ga tijdens workshops. Dit is best verfrissend, maar ik kijk er naar uit om weer aan het werk te gaan. Ik mis het geven van workshops fotografie en het omgaan met mensen die dezelfde interesse hebben!

Zou je dan voor je workshops Luka het volgende kunnen beantwoorden, “hoe ziet een workshop verantwoorde fotografie er voor jou uit? Hoe implementeer je de Nature First-principes in je workshops?

Verantwoord reizen en fotografie is altijd de basis geweest voor al mijn workshops, zelfs voordat het een algemeen bekend concept werd. Ik heb altijd geprobeerd een allesomvattende lokale ervaring te bieden die fotografen echt verbindt met de plaatsen die ze bezoeken en fotograferen. Naast het nadenken over de natuurlijke landschappen die we fotograferen, concentreer ik me op het voedsel dat we eten, de handelaren die we onderweg ontmoeten, de kwaliteit van de lokale accommodaties waarin we verblijven en de culturele ervaringen die we opdoen.

Dus in de praktijk zijn er veel dingen. Allereerst is een kleine groep echt een kleine groep - maximaal zes personen. Dit betekent zeker minder impact op de natuur, maar is ook beter voor de deelnemers. We "winkelen altijd lokaal" voor accommodaties, maaltijden en zelfs autoverhuur en andere bedrijven waarmee we contact hebben. Zo blijft het geld in de gemeenschap die we bezoeken. Een fotografieworkshop is een geweldige kans om de ideeën van Nature First en verantwoord reizen op een "organische" manier te promoten. Ik streef ernaar een rolmodel te zijn door discussies te leiden en anderen voor te lichten over lokale flora en fauna, lokale cultuur en traditionele praktijken.

We zijn zo dankbaar dat Luka de tijd heeft genomen om met ons te praten en meer informatie te geven over zijn werk en verantwoorde natuurfotografie. Als u geïnteresseerd bent om partner te worden van Nature First, neem dan contact met ons op via info@naturefirst.org. U kunt ook meer leren over de workshops van PhotoHound en Luka op:

Fotohond 

Esenko-workshops 

nl_NLNederlands